Waar zijn de markten bang voor?

De economie groeit, maar de beurzen zakken in. Hoe kan dat?

Het contrast is groot. De goede berichten over de economie blijven komen, maar op de aandelenmarkten is de stemming slecht. Dinsdag publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek wéér gunstig nieuws: het aantal faillissementen in Nederland daalt en de industriële productie groeit gestaag. Diezelfde dag daalde de AEX-index met 2 procent, na een eerdere, forse daling maandag van meer dan 3 procent. Woensdagochtend steeg de AEX weer iets.

Internationaal is het beeld vergelijkbaar. De economie van de eurozone blijft groeien, zij het langzaam, en de werkloosheid daalt al meer dan twee jaar gestaag. Maar van Oslo tot Lissabon staan de beurzen in de min. De Duitse DAX-index verloor sinds begin dit jaar 13 procent. De Verenigde Staten presteren economisch beter dan Europa, maar ook daar is het beurssentiment negatief. De Dow Jones-index daalde sinds de jaarwisseling met 7 procent.

Beleggers vluchten van de onzekere aandelenmarkt naar veiliger oorden. De prijs van goud, de veilige haven bij uitstek, loopt op. De andere reddingsboei is de markt voor staatsobligaties van solide landen als Duitsland en Nederland. De toch al zeer lage rente op obligaties gaat, door de extra vraag daarnaar, verder omlaag.

Somberheid, vluchtgedrag – wat is er op de markten aan de hand?