VN-migratiecijfers weerspreken optimisme Rutte

De premier stelde woensdag dat het aantal bootmigranten fors afneemt. Dat klopt niet, blijkt uit cijfers van VN-vluchtengenorganisatie UNHCR.

Migranten varen per boot van Turkije naar Griekenland.
Migranten varen per boot van Turkije naar Griekenland. Foto Petros Giannakouris/AP

De aantallen bootmigranten nemen volgens premier Rutte “fors” af, maar de laatste cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR weerleggen dat. “Waar we nog maar een week geleden spraken over duizendtallen per dag, spreken we nu over enkele honderden per dag”, zei Rutte woensdag tijdens een persconferentie met de Turkse premier Davutoglu in Den Haag. Dit toont volgens Rutte dat de Turkse inspanningen om migranten tegen te houden, “grote effecten” hebben.

Dinsdag kwamen echter 3.676 migranten aan op de Griekse eilanden, volgens UNHCR. Maandag waren het er 2.418. Er was vorige week donderdag tot en met zondag wel sprake van bijzonder lage cijfers, maar het is de afgelopen maanden al vaker voorgekomen dat een aantal dagen incidenteel weinig mensen arriveerden.

“Te vroeg voor conclusies”

Een woordvoerder van Rutte zegt dat de premier zich baseerde op “de meest recente cijfers die we beschikbaar hebben gekregen van Frontex”. Een woordvoerder van Frontex zegt echter dat het “te vroeg is” om van een daling te spreken. Haar organisatie houdt zich niet bezig met de dagelijkse statistieken, zegt ze, maar met de langere termijn. “Er zijn continu dagelijkse fluctuaties. Daarom rapporteren wij per kwartaal.”

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel en Immigratie, VVD) kondigde woensdag aan dat Nederland 250 à 300 mensen, onder meer van de marechaussee, beschikbaar stelt voor hulp bij grens- en kustwachtbewaking van andere EU-landen. Zij kunnen bijvoorbeeld worden ingezet op de Middellandse Zee en langs de landsgrenzen van Griekenland en Balkanlanden.

Davutoglu sprak woensdag met premier Rutte omdat Nederland dit halfjaar voorzitter is van de Europese Unie. Rutte had lovende woorden voor de pogingen van Turkije om migranten te weerhouden van een oversteek naar Europa. Ook zei Rutte dat Nederland bereid is bij te dragen aan een eventuele NAVO-missie langs de Turkse kust, als het bondgenootschap daartoe besluit.