Vermeend benoemd tot fintech-afgezant

Hij moet samenwerking tot stand brengen tussen startups en de financiële sector, zoals banken en verzekeraars.

Foto: ANP/Martijn Beekman

Hoogleraar en voormalig staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend is door de regering benoemd tot “speciale afgezant fintech”. In die rol moet hij samenwerking tot stand brengen tussen startende technologische bedrijven en de financiële sector, zoals banken en verzekeraars. Dat maakten de minister Kamp (Economische Zaken) en Dijsselbloem (Financiën) vandaag bekend.

De functie van fintech-afgezant bestond tot nu toe nog niet. Vermeend wordt niet betaald voor de parttime functie. Zijn hoofdactiviteit blijft het aanjagen van ict-projecten in het mkb. De 57-jarige PvdA’er is daarnaast bijzonder hoogleraar Economie 4.0 bij de Open Universiteit.

Minister Kamp laat in het persbericht weten dat Vermeend “bij uitstek de persoon is” om de samenwerking tussen startups en financiële sector aan te jagen:

“Startups zorgen voor innovatie. Zij zorgen ervoor dat techniek efficiënter wordt, veiliger en makkelijker te gebruiken. Bedrijven als Bunq en Adyen doen dat al. De hele sector profiteert ervan als startups en gevestigde bedrijven hun krachten bundelen, samen met de overheid die over de regelgeving gaat.”

Vermeend was tussen 1994 en 2000 staatssecretaris van Financiën. Zijn belangrijkste wapenfeit was de hervorming van het belastingstelsel. Daarna was hij nog twee jaar minister van Sociale Zaken.