Petra van Hoeken nieuwe risicodirecteur Rabobank

Carin Gorter had de baan al binnen, maar besloot eind vorig jaar op het laatste moment af te zien van de positie.

Het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Utrechtse Croeselaan. De bank schrapt de komende drie jaar 9000 voltijdsbanen.
Het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Utrechtse Croeselaan. De bank schrapt de komende drie jaar 9000 voltijdsbanen. Foto: ANP / Jeroen Jumelet

De Raad van Commissarissen van Rabobank draagt Petra van Hoeken voor als nieuwe risicodirecteur. Dat maakte de bank woensdagochtend bekend. De benoeming van Van Hoeken moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders.

Van Hoeken bekleedde de positie van Chief Risk Officer (CRO) al sinds 2011 bij de Haagse bank NIBC, daarvoor werkte ze bij Royal Bank of Scotland en vervulde ze functies in onder meer risicomanagement bij ABN Amro. Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer zegt blij te zijn met de voordracht van Van Hoeken.

“Petra van Hoeken heeft een voor de Rabobank zeer geschikte achtergrond en ik zie haar als een grote aanwinst voor ons team. De Raad van Bestuur ziet uit naar haar komst en de toekomstige samenwerking.”

Carin Gorter trok zich terug

Sinds 1 januari is de nieuw gecreëerde positie van CRO bij Rabobank vacant, en wordt tijdelijk ingevuld door bestuursvoorzitter Draijer. Het oorspronkelijke plan van Rabobank was om Carin Gorter aan te stellen als risicodirecteur. Die trok zich eind vorig jaar echter terug, nog voordat de toezichthouders zich over haar benoeming hadden uitgesproken.

Tot voor kort viel risicomanagement onder de portefeuille van de financieel directeur bij Rabobank. De Nederlandsche Bank (DNB) drong aan op een splitsing van de bestuurstaken. Bas Brouwers, afkomstig van ING, trad wel per 1 januari in dienst bij de Rabobank. Hij is financieel directeur.