Van der Steur: agent mag mensen opzoeken na tweets over azc

De afgelopen maanden kreeg een aantal tegenstanders van asielzoekerscentra een huisbezoek van agenten.

Ard van der Steur
Ard van der Steur ANP / Bart Maat

Agenten mogen mensen aanspreken die via sociale media “op een abnormale manier” protesteren tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Dat zei minister Ard van der Steur (VVD) woensdag in de Tweede Kamer.

De afgelopen maanden kreeg een aantal tegenstanders van asielzoekerscentra in Sliedrecht, Leeuwarden, Enschede Kaatsheuvel een huisbezoek van agenten, nadat ze zich via sociale media kritisch hadden uitgelaten over de komst van vluchtelingen.

Rechercheurs hielden daartoe Facebookpagina’s en Twitteraccounts in de gaten. Soms kwamen verzoeken voor een bezoek aan huis vanuit gemeenten. Mensen die agenten aan de deur hebben gehad, waren daar in sommige gevallen van geschrokken, zo bleek uit berichtgeving van NRC.

‘Verkeerd signaal’

De minister sprak woensdag uit dat agenten daar wat hem betreft zelf voor mogen kiezen. De VVD vindt echter dat dit te ver gaat. “De politie geeft hiermee een verkeerd signaal af. Mensen moeten hun zorgen kunnen uiten”, zegt VVD-Kamerlid Ockje Tellegen volgens ANP.

Volgens Van der Steur gaat het niet om huisbezoeken, er wordt aangebeld en als iemand instemt een praatje gemaakt.

De minister zei verder tegen de Tweede Kamer dat hij niet van plan is om meer politiemensen aan te stellen, waar de oppositie op aandringt. Die vreest dat er te weinig agenten zijn om alle taken naar behoren te kunnen uitvoeren, door de grote toestroom van vluchtelingen en problemen die dat oplevert in en rondom opvanglocaties. Volgens Van der Steur is er geen geld voor extra agenten.