Van der Laan: Toeristen, ga alsjeblieft in Rotterdam of Den Haag slapen

Dit jaar komen naar verwachting ruim 17 miljoen bezoekers naar Amsterdam. Een betere verspreiding over de vier grote steden moet de druk op Amsterdam verminderen.

Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het Scheepvaartmuseum.
Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het Scheepvaartmuseum. Remko de Waal / ANP

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan moedigt toeristen uit het buitenland aan om in andere Nederlandse steden te slapen, bijvoorbeeld in Rotterdam, Utrecht of Den Haag. Dat zegt de burgemeester in een interview in Het Parool.

17 miljoen toeristen naar Amsterdam

Van der Laan is voorstander van een betere verspreiding van toeristen over de grote steden. Hij heeft deze wens ook besproken met zijn collega’s in Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Van der Laan:

“Ik zou het fijn vinden als een toerist overnacht in Rotterdam. Amsterdam doen ze toch wel aan.”

Dit jaar komen naar verwachting ruim 17 miljoen bezoekers naar Amsterdam, en waarschijnlijk neemt dit aantal toe tot 23 miljoen in 2025. Een betere verspreiding over de vier grote steden moet de druk op Amsterdam verminderen. Hij ziet het als verantwoordelijkheid van de stad om anderen te laten delen in het succes.

“Van alle kanten is behoefte om hier iets aan te doen en dat kan wel eens onze redding zijn.”

Gratis met de trein

Als toeristen in andere steden overnachten, moeten ze met gratis openbaar vervoer naar Amsterdam kunnen komen, vindt Van der Laan.

“Mijn collega Ahmed Aboutaleb van Rotterdam stelde voor om van de treinrit een culturele belevenis te maken, met muziek en artiesten. Dat een toerist dan een rondje Randstad kan maken. Een geweldig idee.”