Unilever schrapt 200 banen in Nederland

De voedings- en verzorgingsmiddelenproducent verplaatst werk naar Bangalore, Manilla, Mexico en Katowice.

Werknemers worden na de consultatieprocedure in detail geïnformeerd over de gevolgen.
Werknemers worden na de consultatieprocedure in detail geïnformeerd over de gevolgen. Foto Lex van Lieshout / ANP

Voedings- en verzorgingsmiddelenproducent Unilever gaat werk verplaatsen naar het buitenland. Daarmee vallen er in Nederland 204 gedwongen ontslagen. Ook 40 uitzendkrachten verliezen hun baan. De functies komen niet te vervallen, maar worden verplaatst naar Bangalore, Manilla, Mexico en Katowice, maakte de fabrikant woensdagmiddag bekend.

Werknemers worden na de consultatieprocedure in detail geïnformeerd over de gevolgen.

Vakbond FNV spreekt tegenover persbureau ANP van een “massale uitverkoop van functies bij Unilever naar lagelonenlanden”. Marjolein Dubbelaar, bestuurder van de vakbond, maakt zich zorgen om de boventalligen. “De meeste getroffenen zijn dertigers, in IT-, finance- en accountingfuncties. Dit zijn veelal mensen met jonge gezinnen.”

“Zorgelijk dat banen wegvloeien naar het buitenland”

Ook CNV reageert op het verlies van de banen in Nederland. Bestuurder van CNV Vakmensen, Frans van de Veen:

“Het gaat veelal om jonge werknemers met hoogwaardige banen. Je zult maar net een vaste baan hebben en een huis hebben gekocht. Dan zit je meteen weer in onzekerheid. Het is daarnaast zorgelijk dat dit soort banen nu wegvloeien naar het buitenland.”

De vakbond belooft kritisch te kijken naar het nut en de noodzaak van de reorganisatie. In het statement meldt het concern ook dat het “haar uiterste best doet om in de komende periode betrokken mensen te helpen bij het vinden van een nieuwe baan, binnen of buiten Unilever.” In Nederland werken 3.200 mensen bij Unilever. Wereldwijd telt het bedrijf 175.000 werknemers.