Turkse premier: opvang vluchtelingen is steun aan Assad

Premier Rutte in gesprek met de Turkse premier.
Premier Rutte in gesprek met de Turkse premier. Foto Koen van Weel / ANP

Met de opvang van vluchtelingen steunen Europese landen de poging tot etnische zuivering van het Assad-regime en Rusland. Dat zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu woensdagmiddag in Den Haag. Tijdens een ontmoeting met premier Mark Rutte bekritiseerde Davutoglu ook de aanpak van de Verenigde Naties rond de vluchtelingencrisis.

Het overleg tussen de twee regeringsleiders vindt plaats in het Catshuis omdat Nederland de eerste helft van 2016 voorzitter is van de Europese Unie. Volgens Davutoglu zijn Syrische overheidstroepen, gesteund door Rusland, rond Aleppo opzettelijk bezig met een etnische zuivering.

Het aantal vluchtelingen daalt afgelopen dagen

De burgeroorlog in het Turkse buurland Syrië veroorzaakt een grote stroom vluchtelingen, waarvan een groot deel via Turkije naar Europa wil. Turkije en de EU maakten afspraken om de stroom vluchtelingen te beperken en de opvang in de regio te verbeteren. Premier Rutte zei dat die maatregelen de afgelopen dagen hun vruchten afwerpen: het aantal vluchtelingen daalt.

Toch blijft het aantal mensen op de vlucht flink. Door een offensief van het regeringsleger met steun van Russische gevechtsvliegtuigen bij Aleppo zijn de afgelopen dagen opnieuw tienduizenden Syriërs op de vlucht geslagen richting Turkse grens. De Turken willen nu steun van de NAVO.

De EU wil met 3 miljard euro de situatie in Turkse opvangkampen verbeteren. Als dat lukt, is Europa bereid om met de Turken afspraken te maken over de overname van vluchtelingen.

Rutte zei verder dat Nederland bereid is een bijdrage te leveren aan de NAVO als het bondgenootschap wordt ingezet bij de Turkse kust om toezicht te houden op de vluchtelingenstroom.

Rutte: Turkije doet veel

Volgens Rutte valt Turkije weinig te verwijten. De Turken doen verschrikkelijk veel, zei de premier onlangs nog. Turkije ving al ruim 2,2 miljoen vluchtelingen uit Syrië op. Rutte vindt het terecht dat de Turken daarvoor erkenning willen.
De EU wil met 3 miljard euro de situatie in Turkse opvangkampen verbeteren. Als dat lukt, is Europa bereid om met de Turken afspraken te maken over de overname van vluchtelingen.