Turkije pakt vermeende terroristen op aan grens Syrië

34 mensen zijn vastgezet. Ze zouden 12 tot 15 kilo explosieven en zelfmoordvesten bij zich hebben gehad.

De grensovergang bij Karkamis.
De grensovergang bij Karkamis. Foto Murad Sezer / Reuters

Het Turkse leger heeft 34 mensen opgepakt aan de grens met Syrië, melden Turkse media woensdag. De arrestanten zouden twaalf tot vijftien kilogram aan explosieven bij zich hebben gehad. Volgens het Turkse leger zouden die explosieven, die verdeeld waren over twee tassen, “gebruikt kunnen worden om zelfmoordaanslagen te plegen.”

Daarnaast zijn er bij de groep ook vier zelfmoordvesten gevonden. De groep, bestaande uit vier mannen, tien vrouwen en twintig kinderen, probeerde dinsdag Turkije in te komen via de grensovergang bij Karkamış. Het Syrische grondgebied aan de andere kant van de grens is in handen van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het komt vaker voor dat IS-strijders proberen via Syrië Turkije in te komen.

Door de oorlog proberen veel Syriërs Turkije in te vluchten. Zo’n 30.000 van hen gingen deze week naar de grensovergang bij Öncüpınar, 100 kilometer van Karkamış, in de hoop het land in gelaten te worden.

Naast de strijd met IS is Turkije in de regio waar de groep werd opgepakt ook verwikkeld in een felle strijd met de Koerdische PKK-beweging. In december begon het Turkse leger een offensief in verschillende voornamelijk door Koerden bewoonde steden. Turkije zegt dat Koerden achter verschillende aanslagen zitten in het afgelopen jaar. Ook de Koerden vechten tegen IS.

Dinsdag staken Koerdische militanten de Syrische grens over. In een gevecht dat daarop volgde met Turkse troepen kwam een militair om en raakte er een gewond, zegt het Turkse leger woensdag volgens Reuters. Bij een ander incident dinsdag zouden PKK-strijders een gepantserd voertuig hebben beschoten met een raketwerper. Daarbij kwam een politieagent om.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen