Trump en Sanders winnen in New Hampshire

Amerikaanse media zijn er over uit: Bernie Sanders en Donald Trump winnen New Hampshire.

Democratische kandidaat claimde vannacht een overweldigende overwinning op Hillary Clinton in New Hampshire.
Democratische kandidaat claimde vannacht een overweldigende overwinning op Hillary Clinton in New Hampshire. Foto John Minchillo / AP

De stemmen worden nog geteld. Maar de uitslag staat al vast: Democraat Bernie Sanders en Republikein Donald Trump zijn de winnaars van de voorverkiezingen in New Hampshire.

In de peilingen van de afgelopen dagen werd al duidelijk dat vastgoedmagnaat Donald Trump en de socialistische senator van Vermont, Bernie Sanders, ver aan kop liepen in de zogeheten Granite State. Clinton leed vannacht een fors verlies met meer dan 20 procent verschil in de stemmen. Haar campagneteam gooide vrijwel meteen na het sluiten van de stembussen de handdoek in de ring, meldt Politico.

Volgens exit polls van MSNBC won Sanders door grote steun van kiezers onder de dertig jaar, wapenbezitters, liberalen en onafhankelijken.

Pijnlijke uitslag voor Clinton

Uitslagen voor de Democraten op basis van 81,3 procent van de stemmen:
Sanders: 59,9 procent (13 kiesmannen)
Clinton: 38,5 procent (9 kiesmannen)

In zijn overwinningstoespraak herhaalde Sanders dat Amerika aan de vooravond staat van een politieke revolutie. Hij onderstreepte zijn plannen om Wall Street, studieschulden en de gevestigde orde aan te pakken.

“The people of New Hampshire have sent a profound message to the political establishment, the economic establishment, and the media establishment. What the people here have said is that given the enormous crises facing our country, it is just to late for the same-old, same-old establishment politics and establishment economics.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Primeur: New Hampshire is de eerste primary in de geschiedenis waar een niet-christelijke kandidaat wint, de seculier-Joodse @BernieSanders
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Bernie Sanders eist de zege op. Ziet dit als een klap voor de gevestigde orde: politiek, economie en media https://t.co/0KPoP94sQR
Twitter avatar apjvalk Guus Valk .@BernieSanders: ‘This is nothing short of a politicial revolution.” #NHPrimary

De campagne van Clinton verwachtte al te verliezen in New Hampshire van Sanders. Het mailde vannacht een persverklaring naar journalisten waarin het het belang van de aankomende voorverkiezingen benadrukt. Clinton maakt zich op voor een lange campagne. Een die misschien iets teveel associaties lijkt op te roepen met de strijd in 2008 die zij uiteindelijk verloor van president Obama.

In haar toespraak na haar nederlaag in New Hampshire toonde Clinton zich strijdlustig. Ze gaf toe moeite te hebben jonge kiezers aan te spreken, een groep die zich meer verbonden lijkt te voelen met de liberale plannen van Sanders.

Een nederlaag van Clinton in New Hampshire is pijnlijk. Hier behaalde haar man in 1992 de tweede plek op een moment dat zijn campagne door sekschandalen leek te wankelen. Door zijn succes in de staat werd de ‘comeback kid’ geboren en baande hij zijn weg naar het Witte Huis.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk New Hampshire nog wel, waar Bill Clinton ‘comeback kid’ werd in ’92, waar Hillary verrassend won van Obama in 2008. https://t.co/yGi2nMYdo4

In 2008 won Hillary de staat in haar strijd tegen Barack Obama. Om deze nu te verliezen aan Bernie Sanders, de kandidaat waarvan weinig mensen in de zomer dachten dat hij haar kon inhalen, is pijnlijk. Maar zowel haar man, Barack Obama als George W. Bush wonnen allemaal niet in New Hampshire en belandden wel allen in het Witte Huis. Het strijdtoneel tussen Sanders en Clinton verplaatst zich nu naar Nevada en South Carolina later deze maand. Daar zal moeten blijken hoe de twee kandidaten het doen in staten die veel meer Afrikaans-Amerikaanse en Latino-kiezers hebben. Clinton zou veel beter liggen bij die bevolkingsgroepen dan in het overwegend blanke en grijze Iowa en New Hampshire.

Trump is weer een winnaar

Uitslagen voor de Republikeinen op basis van 81,0 procent van de stemmen:
Trump: 34,8 procent
Kasich: 16,2 procent
Ted Cruz: 11,5 procent
Bush: 11,1 procent
Rubio: 10,5 procent

In zijn overwinningstoespraak feliciteerde en bedankte Donald Trump zijn “getalenteerde” tegenstanders en Democratische winnaar Bernie Sanders. Als winnaar toonde hij zich enigszins hoffelijk, maar strijdlustig. Hij beloofde dat dit de eerste overwinning van een lange reeks zou worden - zijn verlies in Iowa liet hij onbesproken. Volgens exit polls stemden mensen uit bijna alle stromingen binnen de Republikeinse partij massaal op Trump.

Zo bracht The Huffington Post de verwachte overwinning in New Hampshire: A Racist, Sexist Demagogue Just Won The New Hampshire Primary

Foto screenshot Huffington Post

Foto screenshot Huffington Post


De NY Daily News deed daar nog een schepje bovenop:

trump nydail

John Kasich blijft in de race met tweede plek in New Hampshire

Volgens persbureau AP is John Kasich, de gouverneur van Ohio, zeker van de tweede plek in de New Hampshire primary. De gematigde Republikein eindigde in Iowa nog op de achtste plek. Hij had in januari al aangegeven dat hij de race zou verlaten als hij het ook slecht zou doen in New Hampshire.

In zijn toespraak sprak Kasich de hoop uit dat de weg naar het Witte Huis niet enkel afgelegd kan worden door extreme denkbeelden te hebben of grofgebekt te zijn.

De eerste winnaars van New Hampshire waren al vroeg bekend

Ondanks dat gisteren pas om 7 uur ‘s ochtends de stembussen in heel New Hampshire open gingen, mochten inwoners van de dorpjes Dixville Notch, Millsfield en Hart’s Location al om middernacht stemmen. De pakweg 67 stemmen in totaal gingen overwegend naar Bernie Sanders, Donald Trump en John Kasich. Hoe representatief deze uitslag was, bleek later op de dag.

Wat hadden de kandidaten te winnen of verliezen?

In Iowa won Hillary Clinton afgelopen week nipt van haar onverwacht sterke concurrent Bernie Sanders. Volgens onze correspondent Guus Valk bestaat er een grote kloof tussen de wensen van jonge Democratische stemmers en ouderen, die zich vertaalt in een verbeten strijd voor de nominatie en de opvolging van president Obama:

Clintons aanhang heeft de jaren negentig bewust meegemaakt, en heeft heimwee naar die tijd. Zij pleit voor het behoud van de verworven rechten van die generatie kiezers, of het nu om pensioenen gaat of over gezondheidszorg. Bernie Sanders wil juist met het verleden breken. Hij beschuldigt Clinton, en de Democratische partij, van te nauwe banden met Wall Street, multinationals en commerciële media. Hij draagt een wantrouwen uit tegen instituties, dat op rechts door Donald Trump verwoord wordt. De zelfbenoemd ‘democratisch socialist’ bepleit een belasting op speculatie, gratis onderwijs en minder gevangenissen. Voor oudere kiezers ligt het socialisme van Sanders gevoelig: het doet denken aan de Koude Oorlog, toen het begrip taboe was in de VS. Jongeren hebben die negatieve associatie niet.

De strijd tussen Bernie Sanders en Hillary Clinton is [..] meer dan alleen een generatie- of ideeënconflict. Het gaat ten diepste over de vraag wat de Democratische partij moet zijn: een partij die resultaten uit het verleden wil vieren, of een partij die haar activistische wortels herontdekt. De afgelopen decennia hebben de Democraten soms voor de ene, soms voor de andere rol gekozen.

Lees ook: Hillary heeft de ervaring, maar Bernie de jongeren

De principiële Tea-Partyman op cowboylaarzen, Ted Cruz, won in Iowa door evangelische kiezers aan te spreken. In New Hampshire kreeg hij het moeilijker, in deze staat identificeren relatief weinig Republikeinen zich als conservatief christen (9 procent tegen 60 procent in Iowa). Toch koerst Cruz af op een derde plek in de staat, een goed resultaat.

Hoe verschilt New Hampshire van Iowa? The Washington Post legt het eenvoudig uit:

Donald Trump moest in New Hampshire laten zien dat hij terug kon komen van de nederlaag in Iowa. Ondanks al zijn campagnepraatjes waarin hij zich als winnaar afschildert, belandde hij in de staat op de tweede plek. Een paar procentpunten verwijderd van de senator uit Florida, Marco Rubio. Ook die laatste moest zich bewijzen vannacht. Zijn derde plek in Iowa maakte van hem dé meest waarschijnlijke gematigde conservatieve kandidaat waar de partijtop zich achter kon scharen. Rubio’s robotische debatoptreden afgelopen zaterdag, deed zijn imago echter wankelen.


Rubio lijkt die klap niet te boven gekomen te zijn. Hij haalde volgens de laatste resultaten maar 10,5 procent van de stemmen op, waarmee hij op de vijfde plek belandt in New Hampshire. Volgens CNN zijn de geldschieters van Rubio niet meer zo zeker van zijn succes in de voorverkiezingen.

Lees ook: Moeilijke avond voor Marco Rubio tijdens Republikeins debat

De gouverneur van New Jersey, Chris Christie, ligt waarschijnlijk uit de presidentiële race. Zijn zesde plek in New Hampshire diskwalificeert hem voor een plek op het podium bij het volgende Republikeinse debat aanstaande zaterdag. Hoewel hij in 2011 nog gezien werd als een rijzende ster in de Republikeinse partij en mogelijke kanshebber om Obama het Witte Huis uit te krijgen, bedankte Christie toen voor de eer. Door schandalen in zijn eigen staat werd hij kort daarna onherstelbaar beschadigd om succesvol te zijn tijdens deze verkiezingen, zo lijkt het. Een sterk optreden tijdens het laatste debat, afgelopen zaterdag kon hem niet meer redden.


Volgens Politico is Christie momenteel onderweg naar huis om zijn campagne te overdenken.