Voormalige top van Meavita in cassatie tegen ‘wanbeleid’

Bestuurders en commissarissen van de voormalige thuiszorgorganisatie Meavita (20.000 werknemers) leggen zich niet neer bij het oordeel dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan wanbeleid. Ze vechten die uitspraak van de Ondernemingskamer aan. Twee ex-bestuurders en acht oud-toezichthouders gaan in cassatie bij de Hoge Raad. Onder hen VVD-coryfee Loek Hermans, die opstapte als voorzitter van de VVD-fractie in de senaat nadat het gerechtshof wanbeleid vaststelde. De betrokkenen vinden dat het hof „diverse rechtsregels” heeft geschonden en „steken heeft laten vallen”. Ze zeggen dat de datum boven de uitspraak niet klopt. De 950.000 euro die zij moeten vergoeden voor een onderzoek van de Ondernemingskamer zou evenmin kloppen.

Meavita ontstond in 2007 uit een fusie. Twee jaar later ging het thuiszorgbedrijf failliet met een miljoenenschuld. Het bestuur nam verkeerde beslissingen. Zo stak Meavita geld in een videotelefoon die niemand wilde, in een tv-zender en in zorgcentra in het buitenland.

Vakbond FNV wil dat de top van Meavita schade betaalt. De voormalige bestuurders stellen „steeds te goeder trouw” hebben gehandeld „onder lastige en snel wisselende omstandigheden”. De conclusie van wanbeleid noemen zij „onevenredig hard en onevenwichtig”. Ze zijn bereid over een „redelijke regeling” te praten. (ANP)