Terugkijken: Rutte neemt politieke pers op de hak

De leukste grappen van de premier tijdens het eerste Correspondents’ Dinner.

Mark Rutte woensdagavond tijdens het Correspondents' Dinner.
Mark Rutte woensdagavond tijdens het Correspondents' Dinner. Screenshot van Youtube

Minister Ard van der Steur (Justitie, VVD) had meegeschreven aan de speech van premier Mark Rutte. Het gevolg: een A4tje vol met weggelakte teksten. Het was een de grappen die de minister-president woensdagavond maakte tijdens het eerste Nederlandse Correspondents’ Dinner.

Lees ook het verslag vanuit de zaal: Rutte grappig? De lat lag niet zo hoog

Geheel naar Amerikaans voorbeeld, waar de president de politieke pers eenmaal per jaar op de hak neemt, kent Nederland nu ook een soortgelijke bijeenkomst. Dat gebeurde op initiatief van presentator Twan Huys, die de politicus strikte in een uitzending van College Tour. Opvallend vond Rutte het wel, journalisten die wilden betalen om naar een politicus te luisteren.

“Deze avond heeft een bijzonder businessmodel. Journalisten die betalen om naar de minister-president te luisteren, terwijl dat 364 dagen per jaar gratis kan. Dat is bijna net zoiets als betalen voor een krant.”

Tijdens zijn conference spaarde de premier zijn collega’s allerminst. Ivo Opstelten was nog door Thorbecke zelf geadviseerd om de politiek in te gaan. Rutte imiteerde daarnaast een gesprek met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, waarin zij niet goed zou begrijpen wat humor betekende. Die grap vond weinig bijval in de zaal. Maar voor zulke momenten had Rutte een adequate oplossing, zei hij later in zijn toespraak:

“Steeds als er wat mislukt, noem je het gewoon het Plan-Samsom.”

Little Tower

De werkkamer van de premier bevindt zich in het bekende Torentje. Hoe Rutte dat aan zijn buitenlandse collega’s uitlegt? In goed Engels, volgens de minister-president:

“Ik spreek best prima Engels, toch kijken buitenlandse collega’s mij soms gek aan als ik zeg dat ik ze mijn little tower wil laten zien.”

Na Rutte was het de beurt aan cabaretier Dolf Jansen om wat over de premier te zeggen. Bekijk de speeches van Rutte en Jansen terug (de eerste minuten ontbreken):

En bekijk hier ook de speech die de Amerikaanse president Barack Obama vorig jaar gaf tijdens het Amerikaanse Correspondents’ Dinner: