Syrisch meisje filmt haar leven in een vluchtelingenkamp

De 17-jarige Khaldiya uit Syrië woont sinds drie jaar in een kamp in Jordanië en maakte een korte film van haar leven in het kamp.

Rechts de 17-jarige Khaldiya uit Syrië.
Rechts de 17-jarige Khaldiya uit Syrië. Screenshot 'Another Kind of Girl' / The New York Times

“Sinds ik het het vluchtelingenkamp betrad, veranderde mijn leven. Ik was nooit eerder op een plek geweest met zoveel andere mensen. Kinderen schreeuwden en huilden. En het was stervenskoud.” Aan het woord is de 17-jarige Khaldiya uit Syrië. Ze woont sinds drie jaar in het vluchtelingenkamp Za’atari in Jordanië. In de korte film Another Kind of Girl (10 minuten) vertelt ze over haar leven in het kamp. Khaldiya filmt zelf.

Another Kind of Girl

Die drukte is in de film niet te zien, eerder een gevoel van eenzaamheid.

“In het kamp overwon ik mijn verlegenheid. Ik ben nu een ander soort meisje. Een dapper meisje.”

Khaldiya vertelt over haar zes broertjes en zusjes, die thuis nooit spelletjes met hun handen deden, maar hier, bij gebrek aan speelgoed, wel. En ze zingen, veel zingen. Ze filmt de kleintjes spelend op een betonnen vloer in een verder kale ruimte. Ze hebben een paar pannen en een bezem.

De toon van het verhaal is niet alleen maar somber. In het kamp in Jordanië heeft Khaldiya meer vrienden dan thuis in Syrië, zegt ze. Daar hing ze nooit op straat met leeftijdsgenootjes. Bij een workshop in het kamp leerde ze filmen en die nieuwe hobby geeft haar rust; als ze filmt, voelt ze zich belangrijk.

Zoveel nieuwsberichten, hoe zit zo’n kamp eruit?

Het verhaal van Khaldiya is persoonlijk, maar staat symbool voor een groter verhaal. De afgelopen maanden is de vluchtelingencrisis dagelijks in het nieuws. We lezen dat miljoenen Syriërs hun land zijn ontvlucht. Een deel reist door naar Europa, een deel wordt opgevangen in de regio. Maar hoe ziet zo’n vluchtelingenkamp eruit? Dat laat Khaldiya zien.