Stoelendans

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: verkoop je vliegtuigstoel.

Bedrijf: Seatswap Oprichter: Eron Pieren (34) Medewerkers: 6

Hij zat op een lange vlucht met een blaasontsteking. In de vervelendste stoel: achterin, in het midden. Maar hoewel hij best zou willen, durfde hij niemand geld aan te bieden om van stoel te wisselen. Zo ontstond Seatswap, nu twee weken live.

Wat doen ze?

Een app en website die je van vliegtuigstoel laat wisselen met iemand die dezelfde vlucht heeft geboekt. Heb jij bijvoorbeeld een simpele ‘economy 33K’, dan kun je via de site tegen betaling wisselen met iemand die een luxe stoel in businessclass heeft geboekt.

Waarom zou je dit willen?

Veel businessclassreizigers krijgen dat ticket via het bedrijf, een upgrade of frequentflyer-punten. Als ze hun plekje voor 200 euro – of een ander zelfgekozen bedrag – kunnen doorverkopen aan iemand in economy, verdienen ze wat geld. Voor de economyclassvlieger is het goedkoper dan zelf een businessclassticket kopen. De start-up krijgt 5 euro van elke swap.

Hoe werkt het?

Je zoekt op de site naar tickets die zijn aangeboden op jouw vlucht, drukt op ‘swap seat’, en krijgt via de start-up een bevestiging dat jullie allebei willen ruilen. Als je zelf businessclass vliegt, bied je hier je ticket aan met een zelfgekozen prijs. Bij de douane en de controle voor het vliegtuig houd je je eigen ticket nog vast, want die staat op je naam. Eenmaal in het vliegtuig kun je naar de andere stoel lopen.

Mag dit zomaar?

Ja. Zolang je tickets niet gaat verhandelen – en dat doen ze niet, is het een beetje een grijs gebied. Je zult niet worden opgepakt, maar de stewardess heeft uiteindelijk het laatste woord.