SBM Offshore: 245 miljoen dollar voor afwikkeling fraudezaak

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heropent bovendien het onderzoek naar omkoping bij het Braziliaanse Petrobras.

SBM Offshore trekt 245 miljoen dollar uit om te schikken in de omkoopzaak rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras.
SBM Offshore trekt 245 miljoen dollar uit om te schikken in de omkoopzaak rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Foto Vanderlei Almeide/AFP

De Schiedamse bouwer van boorplatformen SBM Offshore trekt 245 miljoen dollar (218 miljoen euro) uit om te schikken met de Braziliaanse autoriteiten in een omkoopzaak bij het bedrijf Petrobras. Daarnaast heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie het onderzoek naar het bedrijf heropend, zo blijkt uit de woensdag nabeurs gepresenteerde jaarcijfers.

SBM Offshore is bezig met de afwikkeling van een omvangrijke fraudezaak rondom het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, de belangrijkste opdrachtgever van de Schiedamse bouwer. Het bleek dat er tussen 2007 en 2011 ongeoorloofde betalingen waren verricht aan functionarissen in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië.

De Braziliaanse autoriteiten vervolgen daarom twee voormalige topmannen van SBM Offshore, Tony Mace en Didier Keller, wegens corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie. Onlangs schikte SBM met de Braziliaanse overheid voor ruim 100.000 euro na aanklachten tegen de huidige topman Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema wegens het verdoezelen van de feiten. SBM tekende daarbij aan dat de schikking „geen schuldbekentenis” was.

Schikking

Na een intern onderzoek en een onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) schikte het bedrijfin november 2014 al met het OM voor het recordbedrag van 240 miljoen dollar (toen 193 miljoen euro). In Brazilië kreeg het onderzoek nog een vervolg nadat een voormalig medewerker SBM ervan had beschuldigd de omvang van de omkooppraktijken te hebben willen verhullen.

Hoewel SBM al in maart van vorig jaar een principeovereenkomst sloot met de Braziliaanse rekenkamer (CGU), een van de onderzoeksautoriteiten, is de definitieve schikking in Brazilië nog altijd niet rond. In het jaarverslag stelt het bedrijf dat gesprekken daarover “in een vergevorderde fase” zijn, maar dat de hoogte van de schikking moet worden vastgesteld.

Bovendien heeft Justitie in Amerika dus opnieuw een onderzoek ingesteld naar de omkoping. SBM Offshore stelt dat er vragen zijn gesteld en dat deze zijn beantwoord door het bedrijf.

Jaarcijfers

SBM Offshore boekte vorig jaar een omzet van 2,6 miljard dollar (2,3 miljard euro), wat ruim 25 procent minder is dan vorig jaar. De nettowinst daalde naar 24 miljoen dollar (21 miljoen euro), terwijl dat een jaar terug nog 84 miljoen dollar was.

Ondanks de langdurige nasleep van de omkoopaffaire uit de periode 2007-2011, en de crisis in de olie-industrie als gevolg van de lage olieprijs, was topman Chabas toch tevreden met de omzet en de financiële positie van de multinational, stelt redacteur Renee Postma:

“Hij kondigde voor het eerst in vijf jaar een dividenduitkering aan. Als de aandeelhouders daarmee in april akkoord gaan, wil SBM 21 dollarcent per aandeel uitkeren.”

Het bedrijf wist zijn schuldpositie meer te verbeteren dan verwacht. Dat gebeurde vooral door fors te snijden in de kosten en door bedrijfsonderdelen te verkopen. Ook dit jaar zullen zeker 400 arbeidsplaatsen verloren gaan.