Romano van der Dussen op korte termijn uit Spaanse cel

Het hooggerechtshof heeft vandaag één zaak nietig verklaard waardoor zijn gevangenisstraf is teruggebracht naar negen jaar. Hij zat al 12 jaar vast.

Jeugdfoto van Romano van der Dussen uit de huiskamer van zijn vader.
Jeugdfoto van Romano van der Dussen uit de huiskamer van zijn vader.

Romano van der Dussen zal op zeer korte termijn op vrije voeten komen. De Nederlander zit al ruim twaalf jaar vast in Spanje voor het aanranden, beroven en verwonden van drie verschillende vrouwen. De strafkamer van het hooggerechtshof heeft vandaag één zaak nietig verklaard waardoor zijn gevangenisstraf van vijftien jaar en zes maanden wordt teruggebracht naar negen jaar.

De rechtbank van Malaga zal nu moeten vaststellen dat Van der Dussen zijn cel op Mallorca mag verlaten. Daar kunnen nog enkele dagen overheen gaan.

Van der Dussen vecht al jaren voor zijn vrijlating. De 43-jarige Nederlander heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn geweest van de reeks misdaden die op 10 augustus 2003 in Fuengirola plaatsvonden. In die badplaats werden drie vrouwen van 19, 29 en 33 jaar aangevallen, aangerand en beroofd. Eén van hen zou mogelijk zijn verkracht, zo bleek uit dna-sporen op haar lichaam. Uit onderzoek is vast komen te staan dat dit dna niet van Van der Dussen was, maar van de Brit Mark Dixie. Dat heeft het hooggerechtshof nu ook vastgesteld.

Dna

De Spaanse justitie kwam aan dit dna toen Dixie in Engeland werd opgepakt voor een moord op een 18-jarig model. Hij kreeg 34 jaar celstraf en zijn dna kwam via Interpol in een internationale databank terecht. Al in 2007 concludeerde de Spaanse politie dat het “54 miljoen keer waarschijnlijker is dat het dna een mix is van Dixie en het slachtoffer in Fuengirola, dan dat het van een andere man afkomstig is”. Er was één probleem: enkele parameters van de test ontbreken. Spanje wilde dat in Engeland een nieuwe test wordt gedaan waarin ook de ontbrekende cijfers staan. Daar gingen uiteindelijk acht jaar overheen.

De advocaat van Van der Dussen diende vorig jaar een herzieningsverzoek in toen de nieuwe testen de bevstiging gaven dat de dna-resten van Dixie waren. Eind vorig jaar besloot het hooggerechtshof de zaak te heropenen. En nu heeft de strafkamer besloten dat de straf van 6 jaar en 6 maanden voor het aanranden, beroven en verwonden van één van de drie slachtoffers onterecht was.

Vooralsnog blijft Van der Dussen nog wel schuldig bevonden aan de zaken waarbij de andere twee vrouwen betrokken waren. Daar stond in totaal negen jaar straf voor. Aangezien Van der Dussen 12,5 jaar vast heeft gezeten zal hij nu snel vrij komen.

Lees het interview met Van der Dussen uit december: ‘Mijn moeder wist dat ik nooit zoiets zou doen’