Republikein Christie stapt uit presidentsrace

De politicus eindigde dinsdag als zesde bij de Republikeinse voorverkiezingen in New Hampshire.

Chris Christie stapt volgens Amerikaanse media uit de race om de Republikeinse nominatie voor het Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Chris Christie stapt volgens Amerikaanse media uit de race om de Republikeinse nominatie voor het Amerikaanse presidentsverkiezingen. Foto Gretchen Ertl/Reuters

De Amerikaanse politicus Chris Christie stapt zoals verwacht uit de race om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen. Dat heeft Christie bevestigd in een openhartige Facebook-post. De gouverneur van de staat New Jersey eindigde dinsdag als zesde bij de voorverkiezingen in New Hampshire.

De opgave van Christie leek er eerder op de dag al aan te komen. De politicus zou eigenlijk met zijn gezin naar South Carolina vliegen om daar deel te nemen aan een forum, maar veranderde na de dramatische uitslag in New Hampshire zijn plannen, schreef de New York Times:

“We gaan naar huis in New Jersey om op adem te komen. We zullen op basis van de resultaten in New Hampshire een besluit nemen over de volgende stapt.”

Later bevestigde de gouverneur zijn terugtrekking en schreef op Facebook:

“Vandaag stap ik uit de race zonder ook maar een grammetje spijt. Ik ben enorm trots op de campagne die we hebben gevoerd, op de mensen die die met mij hebben gevoerd en op alle mensen die mij hun steun en vertrouwen hebben gegeven.”

Lees ook ons profiel van Chris Christie:Chris Christie: vechter speelt de karakterkaart

Gematigde kandidaat

Christie gold als een gematigde kandidaat met een uitgesproken profiel. Redacteur Carlijn Vis en Maartje Somers schreven daarover eerder:

“Christie deelt veel standpunten met zijn mededingers. Hij is tegen de beperking van wapenbezit, het toelaten van vluchtelingen, tegen abortus. Anders dan de meeste Republikeinen is hij tegen het handelspact TPP met Azië. Hij staat lijnrecht tegenover de libertair Rand Paul als het gaat om afluisterbevoegdheden van de NSA. “Je kunt niet van burgerlijke vrijheden genieten als je in een kist ligt”, zei hij eens.”

De politicus richtte zich met name op het middenveld binnen zijn partij. En dat midden is al overbevolkt met, schreef correspondent Guus Valk eerder:

“Chris Christie, John Kasich, Marco Rubio en Jeb Bush jagen op dezelfde kiezers. Samen behaalden deze vier nog geen 50 procent van de stemmen.Voor de partij zijn Donald Trump en Ted Cruz nachtmerriekandidaten. Om hen de pas af te snijden, zal de partij zich moeten scharen achter één van deze kandidaten.”

Acht kandidaten: wat doet Rubio?

Door het vertrek van Christie zijn er nog acht kandidaten in de race voor de Republikeinse voorverkiezing. Donald Trump en Ted Cruz zijn de grootste kanshebbers. Zij verdeelden de winst in de twee tot nu toe gehouden voorverkiezingen.

Lees hier wie de overgebleven kandidaten zijn en waar ze voor staan: Dit is het smoelenboek van alle presidentskandidaten

Met verschillende andere kandidaten gaat het minder goed. Zo is het de vraag wat er gaat gebeuren met Marco Rubio. Hij geniet weliswaar de steun van veel partijbaronnen en wordt gezien als dé republikein die Democraat Hillary Clinton zou kunnen verslaan, maar presteerde slecht in New Hampshire. Na 88 procent van de stemmen geteld stond hij slechts op een vijfde plaats, nog achter Jeb Bush.

Die laatste zet de komende tijd overigens enkele jokers in. Voormalig president George W. Bush bemoeit zich nu voor het eerst openlijk met de campagne van zijn broer. Zo sprak hij een reclamespot in en was hij tijdens de Superbowl in een televisiereclame te zien. Ook moeder en vrouw van ex-president George Bush senior, Barbara Bush, sprak zich de afgelopen weken openlijk uit voor haar zoon.