Ook rechtszaak tegen Petrobras in Nederland

Beleggers hopen op vergoeding voor de flink verminderde beurswaarde van Petrobras, dat wordt verdacht van fraude en omkoping.

Het hoofdkwartier van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras in Rio de Janeiro.
Het hoofdkwartier van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras in Rio de Janeiro. Foto: Vanderlei Almeida / AFP

Gedupeerde aandeelhouders van het Petrobras willen het Braziliaanse staatsoliebedrijf nu ook in Nederland voor de rechter dagen. Een daarvoor opgerichte stichting, onder bestuur van onder meer oud-minister Benk Korthals, moet hiervoor gaan zorgen. Petrobras ligt onder vuur omdat het wordt verdacht van omkoping en fraude, waardoor het aandeel flink in waarde daalde.

Werknemers van Peterobras zouden steekpenningen hebben aangenomen van toeleveranciers, in ruil voor lucratieve opdrachten. De zaak kwam in 2014 aan het licht. Wereldwijd zagen beleggers naar eigen zeggen voor miljarden euro’s aan beurswaarde verdampen.

Beleggers willen compensatie

De belanghebbenden die de stichting hebben opgericht willen gecompenseerd worden door Petrobras. Het gaat ze om aandelen die buiten de Verenigde Staten verhandeld werden. Als Petrobras niet in gesprek wil met de stichting, stapt die naar de rechter in Rotterdam.

In de Verenigde Staten worden ook al pogingen ondernomen om vergoedingen van Petrobras los te krijgen. In Spanje wordt waarschijnlijk een strafrechtelijke procedure gestart tegen het Braziliaanse oliebedrijf. (ANP)