Ook Carly Fiorina staakt strijd om Republikeinse nominatie

Amerikaanse media meldden eerder woensdag al het uitstappen van een andere Republikeinse kandidaat, Chris Christie.

Foto Timothy A. Clary/ AFP

De enige vrouw in de race voor de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Carly Fiorina, staakt de strijd. Dat schrijft ze in een post op haar Facebookpagina. Fiorina behaalde dinsdag bij de voorverkiezingen in New Hampshire 4,2 procent van de stemmen en eindigde daarmee als een-na-laatste. Ze is woensdag de tweede kandidaat die opgeeft. Ook Chris Christie zou volgens Amerikaanse media uit de race stappen.

“Terwijl ik vandaag mijn kandidatuur intrek, blijf ik reizen en vechten voor alle Amerikanen die weigeren zich neer te leggen bij de huidige status-quo in het land. (…) Zoals ik heb gezegd tegen alle prachtige Amerikanen die ik tijdens deze campagne heb ontmoet: een leider is iemand die dient aan diegene die het potentieel in anderen kan bevrijden. Ik zal doorgaan met het dienen (van de partij, red) zodat het vertrouwen van burgers in dit land weer hersteld wordt.”

Afgelopen zaterdag miste Fiorina al het achtste debat voor Republikeinse presidentskandidaten: ze was niet uitgenodigd.

Zakenvrouw

Fiorina was van 1999 tot 2005 topvrouw van computerbedrijf Hewlett-Packard, en daarmee een van de machtigste zakenvrouwen van Amerika. Haar leiderschap werd in die tijd eerst geprezen, maar later kreeg ze veel kritiek vanwege haar vermeende autoritaire stijl van leidinggeven en zelfverrijking.

Ze presenteerde zich dan ook als de zakenvrouw die oplossingen kan bieden, schrijven NRC-redacteuren Carlijn Vis en Maartje Somers in een profiel van Fiorina:

“Fiorina heeft de bij het Republikeinse establishment gangbare pro-business standpunten: hervormen van migratiewetgeving, een flat tax en niets doen tegen klimaatverandering. Op het homohuwelijk na is ze sociaal-conservatief. Ze wil Obamacara terugdraaien.”

Fiorina viel op door haar sterke optredens in de eerste Republikeinse debatten. Ze trok fel van leer tegen Hillary Clinton: “Ik heb veel bewondering voor haar, maar het is duidelijk dat ze niet te vertrouwen is.” Mede-kandidaat Donald Trump daarentegen zei dat iemand “met het gezicht van Fiorina” nooit president zou kunnen worden.

Christie: wachten op bevestiging

Volgens Amerikaanse media besloot woensdag ook kandidaat Chris Christie uit de race om de Republikeinse presidentsnominatie te stappen. Dat nieuws is echter nog niet officieel bevestigd door Christie zelf. De Republikein werd dinsdag zesde bij de voorverkiezingen in New Hampshire.

Met de opgave van Fiorina en Christie zijn er nog zeven Republikeinen in de race om in november mee te doen als kandidaat van hun partij bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wie dat precies zijn, valt hier te lezen.