Ondertussen in Iran: pas op, de hoofddoekpolitie!

In Iran waarschuwen jongeren elkaar per app voor de hoofddoekpolitie. Een stil protest tegen de Ershad.

Gershad

In Iran gelden strenge kledingregels voor vrouwen. Zo wordt verwacht dat dames altijd met een hejab (hoofddoek) over straat gaan. Te veel make-up is een no go. Een westers kapsel? Doe ook maar niet. Er is zelfs een speciale hoofddoekpolitie, in Iran beter bekend onder de naam ‘Ershad’. Busjes fungeren als mobiele checkpoints en rijden rond in de stad. Mannen met baarden en vrouwen in zwarte chadors (een lichaamsbedekkend gewaad) controleren of iedereen er kuis bij loopt.

Is dat niet het geval? Dan volgt een waarschuwing, boete of beschuldiging dat je de islamitische gedragscode schendt. Daar hebben jonge Iraniërs moeite mee en dus bedacht een groep anonieme app-bouwers Gershad. Een app waarbij je kunt aangeven waar de mobiele checkpoints precies staan. Je kunt niet alleen anderen waarschuwen; je ziet zelf ook waar de hoofddoekpolitie staat en krijgt dan een andere route aangeboden.

Commotie op sociale media

Volgens de BBC vragen de app-makers zich op hun site af waarom ze vernederd moeten worden om hun kledingkeuze. Ze gingen op zoek naar een oplossing om hun vrijheid terug te krijgen, met zo min mogelijk risico. De app werd gelanceerd en zorgde gelijk voor veel commotie op Iraanse sociale media, schrijft de Britse televisiezender. De meeste gebruikers van de app zien het als innovatieve manier om aan de onaangename ontmoetingen met de hoofddoekpolitie te ontkomen.

De gebruikers zouden zich wel gelijk zorgen maken om de beveiliging van de app, zodat de personen die de locaties van de Ershad delen niet opgespoord kunnen worden. Een vrouw op Twitter: “Of de app nu werkt of niet: elke download is een protest.” Een ander denkt dat er best wel eens wat auto-ongelukken door kunnen ontstaan. “Wat als de app iedereen vraagt de locatie van de politie te sturen? Dat resulteert in auto-ongelukken.”

Als we de makers van de app moeten geloven hebben al 3 miljoen vrouwen in 2014 een officiële waarschuwing gekregen van de politie. Zo’n 20.000 mensen moesten een brief schrijven waarin ze berouw tonen en nog eens 18.000 mensen werden vervolgd.