Meeste auto-ongelukken op ringweg A10

Per kilometer asfalt gebeurden 29 auto-ongelukken. De verkeersdrukte en de vele op- en afritten zijn de grootste oorzaak voor de ongevallen.

Een vrachtwagen is bij het knooppunt Amstel van de A2 met de A10 dwars door de vangrail van een viaduct gevallen.
Een vrachtwagen is bij het knooppunt Amstel van de A2 met de A10 dwars door de vangrail van een viaduct gevallen. Foto Koen van Weel / ANP

Op de ringweg A10 bij Amsterdam gebeuren de meeste auto-ongelukken per kilometer asfalt. In 2015 werden er meer dan 900 aanrijdingen geteld, meldt verkeersinformatiedienst (VID). Omgerekend zijn dat 29 ongevallen per kilometer asfalt. De verkeersdrukte en de vele op- en afritten zijn de grootste oorzaak voor de ongevallen.

Automobilisten komen op de A10 gemiddeld om de 1,7 kilometer een knooppunt of op- of afrit tegen. Volgens de VID zorgt dit “onrustige verkeersbeeld” voor de vele aanrijdingen.

Aantal ongelukken bij Leiden verdubbeld

Het aantal ongelukken op de A4 bij Leiden is het afgelopen jaar bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. In 2015 vonden er 96 auto-ongelukken plaats, tegenover vijftig in 2014. Volgens de VID gebeuren de ongevallen vaak op de rijbaan richting Den Haag/Rotterdam. Daar versmalt de hoofdrijbaan van drie naar twee rijstroken.

De meeste ongelukken vonden plaats op de A2, bij knooppunt Empel: 151 ongelukken in 2015. Op de A1 bij Muiderberg en A20 bij Rotterdam-Centrum scoren ook hoog. Op beide plekken gebeurden 141 auto-ongelukken. Op de wegen rondom Rotterdam (A13, A20 en A16) staan tweede, derde en vijfde in de top 10 van de VID.

Later meer.