Koffie halen voor de advocaat levert nog aardig wat op

Een stage doe je niet voor het geld. Maar wie als stagiair toch goed wil verdienen, kan het beste rechten gaan studeren.

Ongetwijfeld ben je er tijdens je studie mee doodgegooid: loop stage! Leuk hoor, zo’n diploma – maar zonder praktijkervaring is het maar weinig waard. Tenminste, dat lijkt de tendens. Maar wie het niet ziet zitten om hard te werken voor weinig geld hoeft niet te vrezen: een stageplek kan wel degelijk goed zijn voor je bankrekening.

Dat blijkt uit gegevens van Magnet.me, een Nederlands bedrijf dat (afgestudeerde) studenten aan banen en stages helpt. Magnet.me dook op verzoek van NRC in zijn database. In die database zitten de gegevens van zo’n duizend bedrijven in Nederland, waaronder groteondernemingen als ING en Microsoft, maar ook start-ups als Blendle. Onderzocht is welk bedrijf de hoogste stagevergoeding bood en in welke industrie de best betaalde stages te te vinden zijn.

Wat blijkt? De verschillen zijn groot. Vooral Procter & Gamble steekt er bovenuit. De multinational in consumentenproducten uit Ohio – bekend van onder meer de scheermesjes van Gillette en de luiers van Pampers – scoort het hoogst met een vergoeding van 1.200 euro per maand.

Verder valt op dat als je op zoek bent naar een goed betaalde stage, je het best aan een studie rechten kunt beginnen. Drie van de lucratiefste stages in de topvijf zijn bij advocatenbureaus. De juridische sector is met een gemiddelde stagevergoeding van 838,25 euro veruit de best betalende sector.

Heb je geen juridisch talent, dan kun je altijd nog terecht bij Henkel, de Duitse multinational die onder andere de douchegel van Fa en shampoo van Schwarzkopf produceert. Maandelijkse vergoeding: 800 euro.

Mensen met journalistieke ambities of talent voor ontwerpen hoeven om het geld geen stage te lopen. De slechtst betalende sectoren voor stages zijn media (304,55 euro) en design (253,15 euro). Hoewel: een stagevergoeding van 253 euro is in ieder geval nog meegenomen, bedrijven zijn namelijk niet verplicht een stagevergoeding uit te keren.

De vergoeding bij Procter & Gamble mag dan de hoogste van Nederland zijn, dat verbleekt bij de bedragen die stagiairs in de Verenigde Staten krijgen. Vooral in de contreien van Silicon Valley kan het aardig oplopen. Softwarebedrijven Palantir Technologies en VMware, die daar hun hoofdkwartieren hebben, voeren de lijst aan met respectievelijk 6.371 euro en 6.329 euro per maand.

Met de hoge vergoedingen hopen techbedrijven talentvolle studenten na hun afstuderen over te halen om terug te komen. Het is goed besteed geld in de strijd om talent, zei professor innovatie Joel West van het Keck Graduate Institute onlangs tegen zakensite Business Insider. „Voor een werkgever zijn stagiaires een win-win situatie. Het zijn relatief goedkope arbeidskrachten en je krijgt zo als eerste een blik op getalenteerde en ambitieuze mensen.”