Kamer stemt voor Nederlandse bombardementen in Syrië

Ruime steun voor uitbreiding Nederlandse missie: alleen SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de Groep Kuzu/Özturk stemmen tegen.

Nederlandse F-16's mogen vanaf nu ook doelen van IS in Syrië bombarderen.
Nederlandse F-16's mogen vanaf nu ook doelen van IS in Syrië bombarderen. Foto ANP / Marcel Antonisse

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer heeft woensdag gestemd voor het kabinetsbesluit om de Nederlandse betrokkenheid in de strijd tegen IS te vergroten. ‘Onze’ F16’s mogen nu behalve boven Irak ook bombarderen boven Syrië. Volgens het kabinet is een uitbreiding gerechtvaardigd, omdat bewezen is dat IS vanuit Syrië zijn strijders in Irak bevoorraadt.

Formeel hoeft de Tweede Kamer geen toestemming te geven voor militaire missies, maar het is goed gebruik dat het kabinet alleen tot dit soort missies besluit als er brede steun is in het parlement. Dit keer was de steun (uiteindelijk) opvallend groot: alleen SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de Groep Kuzu/Özturk stemden woensdagmiddag tegen. In totaal stemden 122 Kamerleden voor en 22 tegen. Militaire missies zoals die naar Afghanistan leidden in het recente verleden tot aanzienlijk grotere verdeeldheid.

Coalitiepartij PvdA was lange tijd niet overtuigd dat luchtacties boven Syrië bijdragen aan een oplossing voor het conflict. Inmiddels is de partij om, omdat een begin is gemaakt met een vredesproces over Syrië – ofschoon dit deze maand zeer moeizaam van start ging. Twee PvdA-Kamerleden, Lutz Jacobi en Sjoera Dikkers, lieten weten het niet met de beslissing van hun fractie eens te zijn, maar stemden toch voor.

F-16’s bombarderen in principe tot juli

Nederlandse gevechtstoestellen hebben hebben tot nu toe 1.300 bommen boven Irak afgeworpen. In totaal viel de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) tot half januari 6.516 doelen aan in Irak. De Nederlandse missie werd door materieel- en personeelstekort eerder ingekrompen van zes naar vier gevechtsvliegtuigen. Deze vier F-16’s gaan nu ook boven in Syrië bombarderen. In juli komen de toestellen weer terug, waarna de Belgen – die hun bijdrage momenteel tot Irak beperken – de Nederlandse taak dan overnemen.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) zei woensdagochtend in het Kamerdebat dat de Europese Unie zich „glashard” tegenover Rusland moet opstellen vanwege het militair optreden van dit land in Syrië, dat volgens hem in strijd is met een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Minister Hennis (Defensie, VVD) benadrukte dat er voor de Nederlandse bombardementen geen andere beperkingen zijn dan de geografische (Irak en Oost-Syrië) en het humanitair oorlogsrecht.