J.K. Rowling komt met achtste Harry Potter-boek

Dit achtste boek in de reeks over de tovenaarsleerling wordt geen roman, maar is een boekversie van het script van het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child.

J.K. Rowling
J.K. Rowling Foto ANP

Het zou er nooit komen, had schrijfster J.K. Rowling nog zo gezworen, maar op 31 juli zal er toch iets verschijnen dat erop lijkt: een achtste Harry Potter-boek. Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt door Rowlings uitgever Little Brown.

Dit achtste boek in de reeks over de tovenaarsleerling wordt geen roman, maar is een boekversie van het script van het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child. Dit toneelstuk is een nieuw verhaal van J.K. Rowling waarin ze de draad van Harry Potters leven oppakt. Het toneelstuk, dat vorig jaar al werd aangekondigd, gaat op 30 juli in première in Londen, om daar de rest van het jaar te spelen voor reeds uitverkochte zalen. Meteen na afloop van de première, op zondag de 31e om middernacht, verschijnt het boek.

Burnout

Harry Potter and the Cursed Child zal volgens de uitgever het verhaal vertellen van een volwassen Harry Potter, dat zich tien jaar na het einde van de zevendelige serie afspeelt. Potter is dan ambtenaar op het ministerie van Toverkunst. Hij kampt met een burnout en worstelt met zijn verleden en met het effect dat zijn roem heeft op zijn kinderen. J.K. Rowling schreef het toneelstuk samen met de regisseurs ervan, John Tiffany en Jack Thorne.

Omdat het toneelstuk in de tryoutfase nog aangepast kan worden, zal het scenarioboek er in twee versies komen. Het boek dat aanvankelijk verschijnt is het scenario zoals dat zeven weken voor de première is, laat uitgeverij Little Brown weten. Na deze voorlopige ‘oefenversie’ verschijnt op een later, nog niet bepaald moment een tweede, definitieve versie.

Het toneelstuk verschijnt deze zomer negentien jaar na het eerste deel in de Harry Potter-serie, Harry Potter and the Philosopher’s Stone. De serie verkocht wereldwijd 450 miljoen boeken. In november verschijnt nog een nieuw verhaal uit het Potter-universum, maar dan als film: de spin-off-film Fantastic Beasts and Where They Find Them. Hiervoor schreef Rowling een nieuw scenario op basis van een gelijknamig bijboekje bij de Potter-boeken.