Iran wil met Saoedi-Arabië praten over olieprijs

Iran ondersteunt “elke vorm van dialoog en samenwerking” met OPEC-lidstaten, waaronder Saoedi-Arabië.

De olieraffinaderij van Shell in Rotterdam.
De olieraffinaderij van Shell in Rotterdam. Foto Jerry Lampen / ANP

De Iraanse minister van Olie, Bijan Zangeneh, zegt dat Iran ervoor open staat om met Saoedi-Arabië te onderhandelen over de huidige staat van de internationale oliemarkt, meldt PressTV. Zangeneh zei dat Iran “elke vorm van dialoog en samenwerking” met de OPEC-lidstaten, waaronder Saoedi-Arabië, ondersteunt.

Sinds januari verkeren Iran en Saoedi-Arabië in een diplomatieke crisis. Saoedi-Arabië verbrak de banden met Iran nadat in de Iraanse hoofdstad Teheran betogers de Saoedische ambassade plunderden en er brand stichtten. De betogers veroordeelden de dood van de prominente shi’itische geestelijke Nimr al-Nimr. Alle Saoedische diplomaten werden teruggeroepen en alle Iraanse diplomaten moesten binnen 48 uur Saoedi-Arabië verlaten.

“Politieke wil” achter besluiteloosheid OPEC

Volgens Islamic Republic News Agency zei Zangeneh dat de olieprijs binnen een week in evenwicht zou zijn als er “een sterke politieke wil” zou zijn. Ook zei hij dat er een “politieke wil” is achter de besluiteloosheid van de OPEC.

Iran is sinds kort terug op de internationale oliemarkt nadat de economische sancties van Europa en de Verenigde Staten zijn opgeheven.

Sommige landen aan de Perzische Golf zouden gezegd hebben dat ze, door de olieprijs laag te houden, op zoek zijn naar economische voordelen. “Maar wat ze willen bereiken is helemaal niet voor economisch gewin”, zei de Iraanse minister van Olie. Begin januari benadrukte de minister dat de huidige olieprijzen schadelijk zijn voor alle producenten.

Er is te veel olie op de markt: de prijs is sinds 2014 met zestig procent gedaald. Aanvankelijk konden olie-exporterende landen verenigd in de OPEC, zoals Saoedi-Arabië, hun olie kwijt in Azië, met name in China. Maar daar werd tegelijkertijd ook steeds meer olie aangeboden uit Rusland en andere niet-OPEC-landen.