In Keulen flink meer aangiften tijdens carnaval

Bij twee geweldsincidenten in de Duitse stad Keulen zijn zondag meerdere buitenlanders lichtgewond geraakt.
Bij twee geweldsincidenten in de Duitse stad Keulen zijn zondag meerdere buitenlanders lichtgewond geraakt. Foto Maja Hitij /AFP

Het aantal aangiften van seksuele vergrijpen tijdens carnaval in Keulen was dit jaar een stuk hoger dan vorig jaar. Vorig jaar meldden zich 18 bij de politie, dit jaar 66. Dat meldt de politie in de Duitse stad. De stijging komt waarschijnlijk doordat mensen in het licht van de incidenten tijdens Oud & Nieuw nu eerder naar de politie stappen om aangifte te doen.

Beroofd en betast

Op oudejaarsavond werden ruim honderd vrouwen op het Domplein voor het centraal station van Keulen betast, beroofd en aangerand door een grote groep mannen. De politie kreeg uiteindelijk meer dan duizend aangiften. Volgens getuigen en aangiftes hadden de daders een Noord-Afrikaans uiterlijk. De politie arresteerde verschillende mannen van wie de identiteitsbewijzen lieten zien dat ze onder meer uit Marokko, Algerije en Syrië kwamen.

Vorige maand werd bekend dat de Keulse politiechef Wolfgang Albers op non-actief is gesteld. Aanleiding is het optreden van de politie rond de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling.

2500 politiemensen op de been

De lokale autoriteiten riepen voorafgaand aan het carnaval het publiek op vooral aangifte te doen van seksuele vergrijpen. De politie zette 2.500 mensen in, tegen 750 vorig jaar. Er werden tijdens de feestavond 1.389 bevelen uitgedeeld aan het publiek. Dat is ongeveer twee keer zoveel als vorig jaar. In totaal werden honderd mensen opgepakt, in 2015 waren er 28 arrestaties. Tegenover het toegenomen aantal aangiften van seksuele intimidatie, werden minder gevallen genoteerd van tassendiefstallen en berovingen.