Economie

Heineken versus Carlsberg: wie is de grootste?

Foto ANP

Het was een bewogen jaar in de bierbrouwwereld. In oktober maakte AB InBev bekend SABMiller over te nemen. Oftewel, een fusie van de grootste en een-na-grootste brouwer van de wereld. Heineken en Carlsberg schuiven als de fusie rond is allebei een plaatsje op naar boven, en worden respectievelijk de nummers twee en drie in de wereldwijde biermarkt.

De concurrenten komen vandaag allebei met jaarcijfers. Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Een vergelijking in negen afbeeldingen.

Update 8:50 uur: De omzet van Heineken is 6,5 procent gestegen, de nettowinst 25 procent. Carlsberg verkocht vorig jaar 2 procent meer bier dan in 2014, vooral dankzij stijgende verkopen in Azië. De nettowinst zakte met 17 procent.

1. Wie draait de hoogste omzet, wie de meeste winst?

Beweeg met je muis over de bollen voor de cijfers

2. Wie domineert welke markt?

“Mexico, Vietnam en Nigeria zijn op het moment de top drie markten voor Heineken”, zegt Gerard Rijk, analist bij SNS Securities. En omdat in Mexico en Vietnam de economie aantrekt, verwacht Rijk ook gunstige jaarcijfers voor Heineken vandaag.

Carlsberg is weer een heel ander verhaal. De Deense bierbrouwer is een “one-trick-pony”, volgens analist Rijk. Carlsberg is namelijk sterk gericht op Rusland, zoals bovenstaande kaart laat zien. De burgeroorlog tussen Rusland en Oekraïne en de sancties tegen Rusland hebben Carlsberg pijn gedaan. Rijk:

“De biersector in Rusland is hard geraakt. Er heeft er een aanzienlijke daling van de productievolumes plaatsgevonden. Carlsberg moet de komende tijd nog meer fabrieken gaan sluiten in Rusland.”

3. Hoe populair zijn ze in Nederland?

De Heineken Group doet het goed in Nederland. Heineken, Amstel en Brand behoren tot de meest geschonken biermerken in het land:

Carlsberg, daarentegen, heeft in Nederland nauwelijks aanwezigheid. Daar konden ze dit jaar verandering in brengen. SABMiller besloot na overname door AB InBev Grolsch in de verkoop te zetten, om eventuele concurrentiebezwaren van de Europese Commissie voor te zijn.

“Maar Carlsberg zit zo krap bij kas dat ze het niet gaan doen. De nieuwe bestuursvoorzitter (de vorig jaar aangetreden Nederlander Cees ’t Hart, red.) wil eerst orde op zaken stellen, en dan pas denken aan overnames. Dat is toch een gemiste kans.”

4. Wat voor marktaandeel hebben ze?

5. Hoeveel merken hebben ze?

6. Hoe doen ze het op de beurs?

7. Hoeveel liter bier brouwen ze?

8. Hoeveel mensen werken er?

Bonus: Hoeveel mensen gaan er elk jaar dood?

Werken in de bierindustrie: is dat een gevaarlijk beroep? In sommige gevallen: ja. In het duurzaamheidsrapport dat Heineken vorig jaar uitgaf, stond dat in 2014 vijftien mensen omkwamen bij een bedrijfsongeval. Dat ging om vier werknemers die voor Heineken zelf werkten, en elf die voor bedrijven die in opdracht van Heineken werkten. Ze kwamen in de meeste gevallen (zes) om bij verkeersongevallen. Carlsberg doet het wat dat betreft een stuk beter. Klein detail: zij rekenen de mensen niet mee die in opdracht van hun werkten.