Wisselkoersen en lagere kosten stuwen resultaat AkzoNobel

Het chemieconcern zette 4 procent meer om, terwijl de winst van 546 miljoen euro naar 979 miljoen euro steeg.

Het interieur van het kantoor van AkzoNobel.
Het interieur van het kantoor van AkzoNobel. Foto Remko de Waal / ANP

Chemieconcern AkzoNobel heeft de omzet en winst vorig jaar weer zien stijgen, na een tegenvallend 2014. De omzet nam 4 procent toe tot 14,86 miljard euro, blijkt uit de jaarcijfers, terwijl de winst liefst 79 procent steeg tot 979 miljoen euro.

Het bedrijf schrijft dat voornamelijk toe aan besparingen op de kosten en een gunstigere wisselkoers. Hoewel bijvoorbeeld de decoratieve verf-divisie qua volume daalde, ging de omzet 3 procent omhoog. Op het gebied van industriële coatings werd er 2 procent minder verkocht, maar zorgden lagere kosten, het snijden in managementlagen en een betere wisselkoers toch voor een omzetstijging van 7 procent.

Voor dit jaar probeert het bedrijf de verwachtingen te temperen, staat in een verklaring:

“We verwachten dat 2016 een uitdagend jaar wordt. De marktomstandigheden in Brazilië, China en Rusland zullen moeilijk blijven. Er wordt geen significante verbetering voorzien in Europa, in het bijzonder in het gebouwen- en infrastructuursegment.”