‘Gespierde’ Hillary weer in verlegenheid om e-mails

Amerikaanse media blijken dictaten van Hillary Clinton slaafs op te volgen

“The American people are sick and tired hearing about your damn emails!” Dat riep Bernie Sanders tijdens een verkiezingsdebat in oktober, tot genoegen van zijn grote rivaal Hillary Clinton. Het ging namelijk om haar uitgelekte e-mails, die telkens weer terugkwamen in de debatten. Het lijkt er echter op dat het lachen om e-mails Clinton weer even is vergaan.


Clinton schudt Sanders’ hand na zijn oproep te stoppen met vragen stellen over Clintons e-mails.

Het Amerikaanse Gawker heeft namelijk e-mails bemachtigd van haar voormalige woordvoerder Philippe Reines, uit de tijd dat Clinton minister van Buitenlandse Zaken. Spindoctor en “consigliere” Reines blijkt een gehaaide manipulator van de pers te zijn - en die pers (onder andere The Atlantic en Politico) lijken maar al te graag mee te willen werken.

In één geval uit 2009 vraagt Marc Ambinder, politiek verslaggever voor The Atlantic, om de tekst van een speech die Clinton later die dag zal geven voor een denktank in Washington. “Op twee voorwaarden”, antwoordt Reines. Ambinder heeft niet lang nodig om na te denken. Na een minuut reageert hij: “oké”.

Reines’ (drie) voorwaarden:

  1. Je noemt Clintons woorden ’muscular’ (gespierd).
  2. Je beschrijft de tafelschikking en, in je eigen handige woorden, stipt aan dat dit geen toeval is en dat het vast iets te betekenen heeft.
  3. Je zegt niet dat je gechanteerd bent!


Beeld van New York Magazine.

“Got it”, antwoordt Ambinder. En ja hoor: in het verslag van de speech volgt hij keurig de dictaten op. Aan het artikel heeft The Atlantic een waarschuwing toegevoegd. Ook Politico lijkt dezelfde voorwaarden zijn opgelegd. Op de website van New York Magazine is een artikel wat naar het verslag van Politico verwijst zelfs vergezeld van een afbeelding van Clinton met bodybuildersarmen.

Gawker heeft de e-mails bemachtigd door beroep te doen op de Freedom of Information Act, de Amerikaanse ‘Wob’. Ambinder betuigt (een soort van) spijt: “Het maakte me toen ongemakkelijk, en dat doet het nu nog.”

Zelf grasduinen door de gewraakte e-mails? Alle 1231 pagina’s zijn hier te vinden.