Frans parlement akkoord met omstreden anti-terreurmaatregelen

Het gaat onder meer om de mogelijkheid om voor terrorisme veroordeelde Fransen hun staatsburgerschap te ontnemen.

De Franse president Francois Hollande heeft woensdag twee omstreden anti-terreurmaatregelen door het parlement geloodst.
De Franse president Francois Hollande heeft woensdag twee omstreden anti-terreurmaatregelen door het parlement geloodst. Philippe Wojazer/Reuters

De Franse Assemblée Nationale heeft woensdagmiddag ingestemd met door president François Hollande voorgestelde anti-terreurmaatregelen. 317 leden stemden voor en 199 tegen. De stemming toonde niet alleen verdeeldheid in het kamp van de regerende socialisten, maar ook bij de rechtse oppositie van oud-president Nicolas Sarkozy.

Sinds vrijdag debatteerde het parlement over twee grondwetswijzigingen die Hollande de maandag na de aanslagen in Parijs in november aankondigde: het vastleggen van de nu geldende noodtoestand in de grondwet en de mogelijkheid om voor terrorisme veroordeelde Fransen hun staatsburgerschap te ontnemen, ook als zij in Frankrijk zijn geboren. Beide maatregelen waren omstreden, maar vooral die tweede leidde tot veel kritiek.

Hoewel in de wetstekst, getiteld ‘Protection de la Nation’, op verzoek van bezorgde socialisten niet expliciet staat dat de maatregel alleen mensen met dubbele nationaliteit geldt, is dat de facto wel het geval. De regering van premier Manuel Valls heeft tenslotte aangegeven te willen voorkomen dat mensen stateloos worden.

Verdeeldheid

De linkervleugel van de Parti Socialiste en andere linkse partijen hadden grote moeite met het aldus creëren van twee categorieën Fransen. Het was voor minister van Justitie Christiane Taubira afgelopen maand reden om op te stappen. Zij noemde het plan bij haar vertrek een “symbolische zege” voor terroristen.

Door de verwijzing naar dubbele nationaliteit uit de wetstekst te halen, haalden Hollande en Valls zich de kritiek van een deel van de rechtse oppositie op de hals. Oud-premier François Fillon en enkele andere leden van de Republikeinen van Nicolas Sarkozy riepen hun partijgenoten op om tegen de grondwetswijziging te stemmen. Sarkozy zelf was voor.

Doorgang plannen onzeker

Terwijl Hollande toen hij de plannen na de aanslagen in november in een sfeer van nationale eenheid lanceerde nog brede steun kreeg, is het nu hoogst onzeker of hij zijn zin krijgt. De Assemblée mag akkoord zijn, de Senaat moet nog instemmen en uiteindelijk moet drievijfde van het Congres in Versailles (Assemblée en Senaat samen) de grondwetswijziging goedkeuren.

In een afzonderlijk proces stemde de Senaat gisteren in met verlenging van de noodtoestand met nog eens drie maanden tot eind mei. Onder dit regime kunnen de autoriteiten zonder tussenkomst van de rechter huisarresten opleggen en huiszoekingen doen.