Fabius treedt af als Franse minister van Buitenlandse Zaken

Als zijn voordracht wordt goedgekeurd, wordt hij voorzitter van de Grondwettelijke Raad.

Laurent Fabius op archiefbeeld.
Laurent Fabius op archiefbeeld. Foto Peter de Jong / AFP

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft aangekondigd af te treden, meldt persbureau AFP. Hij wordt, als de voordracht van president Hollande wordt goedgekeurd, voorzitter van de Grondwettelijke Raad. Die instelling controleert of Franse wetten in overeenstemming zijn met de grondwet.

Dinsdag meldde de Franse nieuwszender RTL op basis van ingewijden al dat de 69-jarige Fabius deze functie zou krijgen.

Laatste ministerraad? ‘Ja’

Toen Fabius na afloop van de ministerraad de vraag kreeg of dit zijn laatste ministerraad was geweest, antwoordde hij ‘ja’. Bij een toelichting op zijn vertrek noemde de socialist de aanwezigheid van de Verenigde Staten in Syrië “dubbelzinnig”. Hij verwacht niet dat Obama daadwerkelijk zal ingrijpen in het land, ondanks dat zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat zegt. Fabius:

“Ik heb het gevoel dat de betrokkenheid niet erg groot is.”

Ook beschuldigde hij Iran en Rusland ervan te helpen het “brute regime” van Assad in stand te houden.

Onze correspondent Peter Vermaas over het vertrek van Fabius:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Het vertrek van Fabius hing al lang in de lucht. De klimaattop COP21 was zijn laatste grote project, zei men in Parijse kringen toen al.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Fabius was een van de minst omstreden ministers uit regeringen-Ayrault & -Valls. Niet vreemd: Fr buitenlands beleid is niet erg veranderlijk
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Nu komt de naar verwachting definitieve remaniement waarmee Hollande de 2017-verkiezingen ingaat. Kan hij zich bewijzen als man vd synthese.

Minister-president

Fabius was van 1984 tot 1986 minister-president van Frankrijk onder president Francois Mitterrand. Hij was eerder onder meer ook minister van Financiën. Sinds 2012 was hij minister van Buitenlandse Zaken. Wie Fabius opvolgt is nog niet bekend. Waarschijnlijk vinden er als gevolg van zijn opstappen meerdere verschuivingen plaats binnen de Franse regering.

Twee hoogtepunten in zijn carrière vonden het afgelopen jaar plaats: Fabius was conferentievoorzitter van de klimaattop in december en het akkoord over het Iraanse nucleaire programma in juli. Al Gore roemde de organisatie van Frankrijk: “Geen COP is zo goed georganiseerd”, zei hij. En volgens verschillende buitenlandse media dwong Fabius respect af met “zijn volmaakte tweetaligheid”. Dat een Franse politicus goed Engels spreekt, is geen vanzelfsprekendheid.

Verschuivingen in regering

Hollande zal snel wijzigingen aanbrengen in zijn regeringsploeg, schrijft AFP. Hij hoopt dat de nieuwe regering of een andere samenstelling van de huidige de regering beter scoort in opiniepeilingen. De populariteit van Hollande en zijn regering is volgens die peilingen op dit moment buitengewoon laag. Volgend jaar zijn er weer presidentsverkiezingen in Frankrijk.