Een ware volksverhuizing op de VVD-burelen

Je werkplek is méér dan een bureau en foto’s van thuis aan de muur. Aan het Binnenhof dan.

Formule voor de Haagse pikorde

De werkkamer. Het is een subtiele, maar niet te onderschatten factor in de formule waarmee je de positie van een Tweede Kamerlid in de Binnenhofse pikorde berekent. De één heeft een ruim onderkomen, inclusief metershoog antiek plafond plus vrij uitzicht over het Plein. De ander moet het doen met een pijpelaatje van een paar vierkante meter, vergeelde muren en amper natuurlijk daglicht. Elke fractie hanteert bovendien eigen regels rond de verdeling van de mooie en de iets minder optimale werkplekken. Daarom is bij de VVD sinds kort een kleine volksverhuizing bezig. Oud-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg verliet eind vorig jaar haar voorzitterskamer, maar ze wilde natuurlijk liever geen bezemkast als onderkomen bij de fractie.    

Anouchka moet ook werken

Uit de wandelgangen

Een zorgvuldige berekening van anciënniteit maal plek op de kandidatenlijst gedeeld door de positie binnen de fractie leverde de volgende carrousel op: Anne Mulder, woordvoerder arbeidsmarkt, maakt plaats voor Van Miltenburg. Mulder drukt Helma Lodders (portefeuille: pensioenen) uit haar werkkamer. Zij gaat naar de kamer van Erik Ziengs, woordvoerder midden- en kleinbedrijf. Zo is het wel genoeg, dachten de liberalen. Dus krijgt Ziengs het extra kamertje dat het hoofd voorlichting toch niet gebruikte. Niet groot, wél op de goeie verdieping: de tweede, waar de fractietop zit. 

Bij de PvdA gaat het nét anders

Coalitiegenoot PvdA hanteert een sociaal-democratische verdeelwijze. De vraag wie de nieuwe mooie plek „het meest nodig heeft, gecombineerd met een flinke dosis ellebogenwerk”, zoals een PvdA-Kamerlid zegt. En collega’s met verwante portefeuilles moeten in de buurt zitten, dat is handig voor de medewerkers. Ook hier verhuisdozen, al is de operatie overzichtelijk. De nieuwe Kamervoorzitter Khadija Arib verlaat haar hoekkamer op de derde verdieping, met prachtig uitzicht op het Torentje en het Mauritshuis. Er hebben PvdA’ers aan haar deur gevoeld om het uitzicht even te checken, maar dat was vergeefs: die zat op slot. Inmiddels is de kamer vergeven aan Tjeerd van Dekken. Die komt uit een bescheiden kamer drie deuren verder.

Ron Meyer hoeft geen kamer

Na tientallen jaren heeft ook de kamer van Joop den Uyl een nieuwe bewoner, al is het nog steeds geen PvdA’er. Jan Marijnissen zat er, eerst als SP-fractievoorzitter en later als partijvoorzitter. Zijn opvolger Ron Meyer hoefde niet zo nodig. Dus onlangs besloot fractievoorzitter Emile Roemer dat Kamerlid Henk van Gerven wel eens uit het ‘pakhuis’ mocht, zoals ze de nauwe SP-vertrekken noemen. Er hangt nog een lichte shaggeur, maar Henk van Gerven verzekert dat híj niet stiekem op zijn kamer rookt.