Dit zijn de films die we deze week voor je bespreken

Met recensies van ‘Beyond Sleep’, ‘How to be Single’, ‘Operatie Noordpool’, ‘Goosebumps’, ‘An’, ‘Becoming Zlatan’, en ‘Deadpool’.

 • ●●●●

  Beyond Sleep

  Voor Beyond Sleep liet regisseur Boudewijn Koole (Kauwboy) zich inspireren door Nooit meer slapen, de grote naoorlogse existentialistische roman van W.F. Hermans. Koole deed een aantal radicale dingen met de roman. Hij schrapte en vereenvoudigde zo goed als alle voorgeschiedenis en motivatie.
  Lees de recensie: Ontwaken uit je vaders schaduw op de Noorse toendra

  Regie: Boudewijn Koole. Met: Reinout Scholten van Aschat, Pål Sverre Hagen. In: 30 bioscopen

  Achtergrond: Beyond Sleep is de vijfde verfilming van een roman van W.F. Hermans, die gefascineerd was door film. Wat had de strijdlustige schrijver er van gevonden, vraagt zijn biograaf Willem Otterspeer zich af.
 • ●●●●●

  How to Be Single

  Deze romkom gaat uiteraard over het tegendeel: hoe sjans te krijgen. Want single kan nog steeds geen vrije keus zijn in Hollywood.
  Lees de recensie: Filmsingle blijft een zielig geval

  Regie: Christian
  Ditter. Met: Dakota Johnson, Rebel Wilson, Leslie Mann. In: 97 bioscopen

 • ●●●●●

  Operatie Noordpool

  Een ongecompliceerd spannend survivalavontuur over de dertienjarige Julia en de achtjarige tweeling Ida en Sidre die moeten overleven in een observatiehutje. Lees de recensie: Alleen op de wereld in Spitsbergen

  Regie: Grethe Bøe-Waal. Met: Kaisa Gurine Antonsen, Ida Leonora Valestrand Eike, Leonard Valestrand Eike. In: 16 bioscopen

 • ●●●●

  Goosebumps

  Net geen topamusement, maar wel behoorlijk onderhoudend. Het knappe van de film is dat hij ondanks alle humor bij vlagen behoorlijk eng is. Lees de recensie: Kippenvel, ondanks de humor

  Regie: Rob Letterman. Met: Jack Black, Dylan Minnette, Odeya Rush, Amy Ryan. In: 72 bioscopen

 • ●●●●

  An

  Geen obscure Japanse film met personages wier emoties niet te peilen zijn. Het nauwlettender waarnemen van je omgeving is het eigenlijke onderwerp, het echte verhaal. Menig bezoeker zal bij het verlaten van het filmtheater met frisse blik naar een boom kijken, schrijft André Waardenburg.

  Regie: Naomi Kawase. Met: Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchiha. In: 22 bioscopen

 • ●●●●

  Becoming Zlatan

  Deze documentaire biedt geen carrièrehoogtepunten, wonderdoelpunten of voetbalesthetiek, schrijft Coen van Zwol, maar een glamourloos relaas over de vorming van een voetbaldiva die bij Ajax werd beproefd en bijna faalde.

  Regie: Frederik en Magnus Gertten. In: 14 bioscopen

 • ●●●●

  Deadpool

  ‘Origin story’ zonder plot. Alle energie zit in snedige dialogen en grappen, schurk en wraakmotief. Maar zoveel morele ambivalentie biedt gewoon een ruimte aan een superschurk, en Deadpools mix van sarcasme, zelfspot en sadisme is een verfrissende wending in dit sleetse genre, vindt Coen van Zwol.

  Regisseur: Tim Miller. Met; Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein. In: 96 bioscopen

  Achtergrond: Na een mager 2015 moet 2016 weer een echt superheldenjaar worden. Filmredacteur Coen van Zwol vraagt zich af of het filmgenre zijn glans verliest.
  Achtergrond: Na de extreem succesvolle Avengers (2012) staan de filmstudio’s in Hollywood te watertanden om hun eigen superheldengroepen te lanceren. Soms lukt dat verrassend goed, zoals The Guardians of the Galaxy in 2014. Soms mislukt het jammerlijk, zoals The Fantastic Four in 2015. Deze zomer schieten zelfs vier superheldenteams de mensheid te hulp. Lees hier de voorbespreking van Captain America: Civil War, Batman vs Superman, X-Men: Apocalypse en Suicide Squad.
 • Verder ook:

 • Peter de Bruijn: Column

  peter

  Krijgt The Revenant nog een ‘schaduwfilm’? Regisseur Alejandro G. Iñárritu haalt als inspiratiebronnen voor zijn overlevingsdrama graag klassiekers aan zoals Fitzcarraldo van Werner Herzog en Apocalypse Now van Francis Ford Coppola. Die hebben een schaduwfilm hebben, een documentaire over de ‘making of’ die zelf bijna net zo beroemd is als de speelfilm in kwestie. Lees hier de column: Leonardo DiCaprio versus de grote blauwe smurfenbeer

 • Inside Hollywood: Rebel Wilson

  amy

  Rebel Wilson was Dikke Amy in komedie Pitch Perfect en speelt nu in How to Be Single. Groeit in Hollywood de acceptatie voor gezette comédiennes? Voor zijn wekelijkse rubriek legde correspondent Diederik van Hoogstraten die vraag aan haar voor.