Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media?

Internetbedrijven pleiten voor kernenergie

Om zeker te zijn van voldoende en stabiele stroom op lange termijn moet ook kernenergie als optie worden meegenomen. Dat zegt directeur Michiel Steltman van DINL (Digitale Infrastructuur Nederland) in het Financieele Dagblad. Nederlandse internetbedrijven maken zich zorgen over een stabiele stroomvoorziening voor de vele datacentra, hostingbedrijven en andere internetdienstverleners.

Daarom moet kernenergie volgens Steltman nadrukkelijk worden meegewogen in de besluitvorming over het toekomstige energiebeleid:

“Alle aandacht voor vergroening en lokale opwekking is prima, maar het is buitengewoon onverstandig de optie voor centrale opwekking, zoals door middel van kernenergie, bij voorbaat uit te sluiten. Digitale economie betekent niet minder, maar meer energieverbruik. We zullen alle vormen van opwekking hard nodig hebben.”

De internetinfrastructuur heeft veel energie nodig. Door de vestiging van datacentra in Amsterdam is het stroomverbruik in de hoofdstad volgens het CBS de laatste jaren met zestien procent gestegen,

De opmars van de powernap

Steeds meer bedrijven stimuleren het middagdutje. Zo hebben verschillende bedrijven een speciale powernapruimte ingericht of bieden ze hun werknemers workshops aan om te leren of het middagslaapje, schrijft De Volkskrant. Onder andere bij Microsoft op Schiphol, in het VUmc en bij kunststoffenfabrikant Sabic.

Een powernap is het effectiefst als het energieniveau laag is, bijvoorbeeld tijdens het bekende dipje na de lunch. Belangrijk daarbij is om niet in een diepe slaap te komen, omdat je na het wakker worden dan juist trager bent. Daarom moet een powernap nooit langer dan 15 á 20 minuten duren. Ook is het belangrijk niet te laat op de middag te powernappen, omdat je anders soms ‘s avonds niet meer in slaap kan komen.

Slaapexpert Gerard Kerkhof van de UVa beaamt dat een powernap een tijdelijke boost geeft, maar waarschuwt dat het geen vervanging moet worden voor een goede nachtrust:

“Een powernap bouwt geen slaapschuld af [...] Powernap is trendy en het klinkt lekker. Het is een quick fix: je hebt een probleem en daar wil je vanaf, zonder daar tijd aan te verliezen.”

Kerkhof wijst erop dat structureel slaapgebrek leidt tot hogere risico’s op hart- en vaatziekten, overgewicht, depressies en infecties en dat wordt niet voorkomen door een middagdutje.

Onderneemster in zonnepanelen is radicaalste vernieuwer van 2016

Onderneemster Marjan van Aubel heeft met haar bedrijf Caventou de juryprijs voor Radicale Vernieuwers gewonnen. Zij integreert zonnepanelen in alledaagse voorwerpen zoals tafels en ramen, meldt RTL Z. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties die werken aan concrete antwoorden op maatschappelijke vraagstukken.

Volgens Van Aubel zetten mensen geen zonnepanelen in de tuin omdat ze zo mooi zijn en daarom heeft ze veel aandacht voor design:

“Als ontwerper erger ik me eraan dat zonnecellen niet esthetisch vormgegeven zijn.”

De publieksprijs ging naar De Nederlandse School die docenten leert om op een eigentijdse en originele manier les te geven, bijvoorbeeld over sociale media en ondernemerschap.