Dijkhoff: asielprocedure kan negen maanden langer duren

In oktober waarschuwde de staatssecretaris met een open brief aan asielzoekers al voor te hoge verwachtingen.

Een vrouw loopt naar een huisartsenpost in een asielzoekersopvang in Heumensoord.
Een vrouw loopt naar een huisartsenpost in een asielzoekersopvang in Heumensoord. ANP / Ilvy Njiokiktjien

Vluchtelingen moeten rekening houden met een langere asielprocedure. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff woensdag tegen de Tweede Kamer. Volgens hem kan de asielprocedure tot vijftien maanden duren, waar eerder maximaal een half jaar gangbaar was.

De verlenging is het gevolg van de grote instroom van vluchtelingen in Nederland, zegt Dijkhoff. De huidige termijn wordt daarom vaak overschreden.

In oktober stuurde de staatssecretaris asielzoekers in Nederland al een open brief, waarin hij waarschuwde voor te hoog gespannen verwachtingen.

Juridische problemen voorkomen

Dijkhoff wil voorkomen dat er juridische problemen ontstaan als de huidige termijn niet wordt gehaald. De verlenging met negen maanden is volgens de Vreemdelingenwet mogelijk als aan de voorwaarde is voldaan “dat een groot aantal vreemdelingen tegelijk een aanvraag indient”. Mensen die vanaf nu een aanvraag indienen, worden ingelicht over de langere termijn.

Naast de grote toestroom is er een andere reden voor de vertraging. Dijkhoff wil ‘kansarme’ asielzoekers voorrang geven in de asielprocedure, zoals mensen uit veilige landen of asielzoekers die al elders in Europa een asielaanvraag indienden. Zij kunnen in de opvang sneller plaatsmaken voor anderen, is de gedachte achter de maatregel.