De voorpagina’s na de verkiezingen in New Hampshire

Foto: New York Daily News en New York Post

Nu het stof van de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire is gaan liggen, openen de Amerikaanse media vandaag met de conclusie: Donald Trump en Bernie Sanders hebben de gevestigde orde er flink van langs gegeven.

The Boston Globe toont de winnaars van beide partijen naast elkaar op de voorpagina. De conclusie over de overwinning van Sanders is weinig spannend: Sanders leidde al in de peilingen en de marge op Hillary Clinton pakte groter dan verwacht. Toch kan de New York Post het niet laten een sneer uit te delen aan Hillary.

Ook was de tweede plek voor de Republikein John Kasich opvallend te noemen. De gouverneur van Iowa brak daarmee de race om plaats twee bij de verkiezingen weer helemaal open.

Het boeiende gevecht om plaats twee bij de Republikeinen ten spijt sierde, zoals te verwachten viel, wederom de blonde kuif van Donald Trump woensdagochtend de meeste voorpagina’s. Zijn eerste overwinning in een staat wordt veel als invalshoek gekozen.

‘Een regelrechte ramp’

De overwinning van Trump, die in de peilingen al flink aan kop ging, was op zich geen verrassing. Waar kranten als The New York Times (Trump profiteerde van een versplinterd Republikeins veld) en The Washington Post (Trump won op immigratie en economisch populisme) het zakelijk houden, gaan sites die zichzelf afzetten tegen de ‘mainstream media’ er met gestrekt been in tegen Trump.

Volgens Vox.com is de overwinning van Trump een ‘regelrechte ramp’. Oprichter Ezra Klein meent dat Trump zo succesvol is omdat hij woede, afkeer en angst kan kanaliseren en inzetten. Wat volgens Klein nog wel het engste is, is dat Trump zich niet laat vangen zoals elke andere politicus. Klein zegt de dag te vrezen dat The Donald in het Witte Huis komt te zitten.

“(…) his temperament is so immature, his narcissism so clear, his political base so unique, his reactions so strange, that I honestly have no idea what he would do — or what he wouldn’t do.”

Hier zijn ze het bij de Huffington Post al langer over eens. Volgens het redactiebeleid van de site wordt Trump steevast omschreven als ‘racist’, ‘vrouwenhater’ en ‘xenofoob’.

Clown-campagne New York Daily News

De tabloid New York Daily News - beroemd om hun voorpagina’s - zet hun eerder ingezette clown-campagne tegen Trump door. Verschil is dat nu ook het electoraat van Trump wordt opgevoerd als de ‘brain dead’ die op hem gestemd hebben.

Twitter avatar xebius Rich Today’s Front Page of NY Daily News. #Trump https://t.co/kVp6zoGMHQ

Up next: Nevada en South Carolina
Ook wordt er vooruit gekeken naar de volgende staten waar gestemd wordt en waar de campagne zich op gaat richten: Nevada (20 februari) en South Carolina (28 februari). De Las Vegas Sun doet dit op opvallend ingetogen wijze, waar de Morning Herald de gehele voorpagina aan de primaries gunt.

Twitter avatar KevinCate Kevin Cate SC papers giving much more front page space to primaries than NV (via https://t.co/SNNKDGs3n3). https://t.co/d6RL3ERTK5