Opinie

De Thuiskok: Vegetarische paté

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Als liefhebber van paté ben ik in mijn nopjes met liefst drie patérecepten in het boek Bonen!. Voor mij is paté synoniem met vlees, maar Joke Boon laat zien dat vlees helemaal niet nodig is voor een fijne (of grove natuurlijk) paté. Ze worden gemaakt met Egyptische favabonen, Japanse adukibonen of in dit mei-recept met deze typisch Noord-Hollandse gele citroenboontjes.

Kook de geweekte citroenboontjes in het weekwater zonder zout in 20 minuten gaar, controleer of ze gaar zijn en kook ze zo nodig langer. Laat uitlekken en zet apart. 2 Doe de zongedroogde tomaatjes in een kommetje. Ris de blaadjes van de takjes tijm en doe erbij. Overgiet met kokend water zodat alles onder staat. Laat 10-15 minuten weken. Verhit olie in een koekenpan en fruit ui en knoflook zachtjes bruin en gaar. Voeg paprikapoeder toe en bak even mee. Doe de citroenboontjes in de keukenmachine. Laat de tomaatjes en tijm uitlekken, vang het weekvocht op, en snijd of knip de tomaatjes in stukken. Voeg de tomaat en tijm en het gebakken uimengsel bij de boontjes. Doe er het citroensap, versgemalen peper en een snufje zout bij, samen met een eetlepel weekvocht en de extra vergine olijfolie. Pureer dit tot een grove of een fijnere paté, net wat je lekker vindt. Bewaar het in de koelkast in een goed afgesloten potje of bakje. Zo blijft het 5-7 dagen goed.