Aantal actieve gebruikers Twitter gelijk gebleven

Het internetbedrijf zit in zwaar weer en staat onder druk van aandeelhouders, concurrenten als Snapchat doen het beter.

De afgelopen maanden werd een flink aantal topmensen bij Twitter ontslagen.
De afgelopen maanden werd een flink aantal topmensen bij Twitter ontslagen. AFP / Emmanuel Dunand

Het aantal maandelijks actieve gebruikers van Twitter is voor het eerst sinds de beursgang in 2013 gelijk gebleven. Dat blijkt uit cijfers die het internetbedrijf woensdag publiceerde. Het aantal bleef hangen rond de 320 miljoen gebruikers. Analisten hadden voorspeld dat Twitter uit zou komen op 323 miljoen actieve gebruikers. Daarmee stelde het bedrijf teleur.

Twitter had in het vierde kwartaal van 2015 een omzet van 710 miljoen dollar, een toename van 48,3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het bedrijf lijdt ondanks die sterke stijging nog steeds verlies.

Twitter zit in zwaar weer en staat onder druk van aandeelhouders, concurrenten als Instagram, WhatsApp en Snapchat doen het namelijk stukken beter.

Tegenvallende resultaten leidden afgelopen zomer tot het vertrek van CEO Dick Costolo. Hij werd in oktober opgevolgd door Jack Dorsey, een van de oprichters van Twitter. De topman leidde het bedrijf ook tussen 2006 en 2008.

Dorsey gaf bij zijn aantreden aan Twitter flink te willen hervormen. Ook benoemde hij de noodzaak van het “aannemen van en investeren in talent”. Eind januari vertrokken al vier vicepresidenten bij Twitter. Het ging onder meer om de eindverantwoordelijken voor ontwikkeling en het advertentieproduct.

Andere tijdlijn

Woensdag werd ook bekend dat Twitter aanpassingen doet aan de tijdlijn. Als gebruikers inloggen, zien ze eerst “tweets die je waarschijnlijk belangrijk vindt”. Daarna volgen de meest recente tweets. Als ze hun tijdlijn verversen, zien ze de tijdlijn in de “oude stijl”.

Twitter heeft wereldwijd ongeveer 320 miljoen actieve gebruikers. Elke dag worden er een half miljard tweets geplaatst.