Bosnië wil kandidaat-lid EU worden

Voordat Bosnië daadwerkelijk kan toetreden, moeten er nog vele stappen ondernomen worden, die jaren in beslag kunnen nemen.

Foto Francois Lenoir / Reuters

Bosnië denkt goede kans te maken in 2017 kandidaat-lid van de EU te worden. Aankomende maandag dient het land daartoe een aanvraag in in Brussel, zegt de Bosnische premier Denis Zvizdic volgens AP. Het land heeft aan alle voorwaarden voldaan, aldus Zvizdic.

Bosnië wordt nu nog door de EU beschouwd als ‘potentieel kandidaat-lidstaat’. Ook Kosovo heeft dezelfde status. Mocht de aanvraag van Bosnië worden gehonoreerd, dan voegt het zich in een lijst van Albanië, Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije. Het kan nog jaren duren voordat een kandidaat-lid daadwerkelijk toetreedt tot de EU. Turkije is al sinds 1999 kandidaat-lid, Macedonië sinds 2005.

In 2003 werd Bosnië potentieel kandidaat-lidstaat. Twee jaar later startten de onderhandelingen over een associatieverdrag. Die werden in 2008 afgerond. Daarna stond het verdrag zeven jaar in de ijskast: het trad pas in juni vorig jaar in werking. De EU vond dat Bosnië toen pas de benodigde hervorming had doorgevoerd.

Het laatste en 28ste land dat toetrad tot de EU was Kroatië in 2013. Dat land was kandidaat-lid vanaf 2004.