Cultuur

Zo kom je de dag door zonder één los product te kopen

Van tandenborstels tot vliegtuigen – je kunt je tegenwoordig abonneren op zo ongeveer alles. Jurgen, onze posterboy van de abonnementeneconomie, koopt geen enkel los product meer.

Foto ANP

Bedrijven adopteren steeds vaker het Netflix-model. Er zijn abonnementen voor films, muziek, maar ook voor vers eten of sinds kort vliegen - in de Verenigde Staten althans.

De gedachte achter dit bedrijfsmodel is dat consumenten niet per se iets willen bezitten, ze willen dat het beschikbaar is. Een liedje op Spotify staat op een server ver weg, maar is wel direct te openen. Voordelen zijn de kosten die over een langere periode gespreid worden, en het gemak. Als contactlenzen per maand worden thuisbezorgd, vergeet je nooit nieuwe te kopen.

De subscription economy is zo populair dat je inmiddels een abonnement kunt nemen op zo ongeveer alles. Laten we eens een dag bekijken uit het leven van Jurgen, de fictieve posterboy van de abonnementeneconomie. We gaan er even vanuit dat alle genoemde services overal te verkrijgen zijn. De genoemde prijzen zijn per maand in euro’s, op basis van een jaarabonnement.

‘s Ochtends

Jurgen wordt rond half zeven wakker. Snel leest hij het laatste nieuws, via een digitaal krantenabonnement (14,50). Als hij gedoucht (9,-) heeft, pakt hij zijn tandenborstel - elke drie maanden krijgt hij een nieuwe opgestuurd (6,-) en verwijdert z’n overtollige gezichtsbeharing met een altijd scherp mesje dankzij zijn scheermesjesabonnement (5,50).

In zijn ooghoek ziet hij z’n vriendin haar nieuwe broek (40,-) aantrekken, die ze terugstuurt als ze erop uitgekeken is. Dan ontvangt ze weer een andere. Zelf trekt Jurgen een wit shirt aan. Vier keer per jaar krijgt hij nieuwe (11,30). Samen werken hij en zijn vriendin wat calorieën naar binnen (100,-).

Met zijn leasebak - sommigen noemen het een abonnement (350,-) - brengt Jurgen zijn kind naar de crèche, zoals hij twee dagen per week doet (650,-). Daarna rijdt hij door naar kantoor. Van het bedrijf waarvan hij zij auto least, mag hij de auto ook doorverhuren via deeldiensten, om de kosten omlaag te brengen.

‘s Middags

De werkzaamheden voor het middaguur stonden in het teken van vergaderen. Na de lunch, een croissantje en een banaan die overbleven uit de ontbijtbox, gaat Jurgen verder met zijn fictieve baan. Een uur later haalt hij een kop koffie, gemaakt van exclusieve geroosterde bonen die elke vier weken (21,50) binnenkomen op kantoor.

Jurgen opent het computerprogramma waarmee hij dagelijks werkt. Zijn werkgever heeft gekozen voor een softwarepakket dat op een cloudserver staat. Daar betaalt het een vast bedrag per maand voor (70,-), in plaats van een flinke som geld in een keer. Voordeel is dat het altijd up-to-date blijft. De computer waar hij op werkt, wordt geleased (230,-).

‘s Avonds

Als Jurgen zijn sleutel in de deur van z’n huurhuis (1.300,-) steekt, hoort hij zijn vriendin de maaltijdbox al uitpakken. Elke week ontvangen ze een nieuwe, met verse ingrediënten en de benodigde recepten om snel een gerecht te bereiden (140,-). Ideaal voor het drukke bestaan van jonge werkende ouders.

Na het eten kunnen ze eindelijk even aandacht besteden aan hun kind. Fijn met LEGO spelen. Elke maand beschikt de kleine weer over andere bouwpakketjes (18,-), zonder dat z’n ouders het hoeven kopen. Daarna brengen ze hun kind naar bed, want morgen vliegen ze voor een weekje naar de zon. Jurgen mag gebruik maken van het onbeperkt vliegen-abonnement, van z’n baas (2.700,-).

Op de bank komt het paar tot rust. Lekker glaasje wijn (15,-) erbij en een goede serie kijken (8,-), via hun snelle internetverbinding (40,-). Na twee afleveringen besluiten ze dat de dag ook voor hen lang genoeg geduurd heeft.

In bed luistert Jurgen een muziekje (10,-), terwijl z’n vriendin verder leest in haar e-book (3,-). Dan gaat het licht uit. Tijd om hun eigen speelgoed uit te proberen. Volwassen speelgoed (28,-).

Volgende ochtend

Vlak voor vertrek naar de luchthaven bekijkt Jurgen het saldo van z’n bankrekening. Exclusief wat z’n baas betaalt (cloudsoftware, computerlease, kantoorkoffie, vliegabonnement), waren hij en zijn vriendin deze maand zo’n 2.750 euro kwijt aan abonnementskosten.