Wilders: bij kogel van links staat op zijkant PvdA

PVV-leider reageert fel op uitspraken PvdA-voorzitter Hans Spekman in NRC en stelt dat die hem demoniseert.

PVV-leider Geert Wilders in gesprek met de pers voorafgaand aan het vragenuurtje in de hal van de Tweede Kamer.
PVV-leider Geert Wilders in gesprek met de pers voorafgaand aan het vragenuurtje in de hal van de Tweede Kamer. Foto ANP / Jerry Lampen

Geert Wilders heeft dinsdagmiddag fel gereageerd op uitspraken van PvdA-voorzitter Hans Spekman, die de PVV-leider dinsdag in NRC een gevaar voor de democratie en rechtsstaat noemde. Wilders zei tegen journalisten in de Tweede Kamer dat Spekman hem demoniseert en zegt dat “als de kogel van links komt heel Nederland weet dat aan de zijkant de letters PvdA staan geschreven”.

“De suggestie dat ik een gevaar zou zijn voor de democratie is niet alleen zeer onjuist, het laat ook zien dat de PvdA niets geleerd heeft van de geschiedenis. We hebben gezien met Melkert en Pim Fortuyn waar dat demoniseren toe leidt.”

PvdA-voorzitter Spekman opende dinsdagochtend in een interview in NRC de aanval op de PVV-voorman. Wilders’ oproep om “in verzet” te komen tegen asielzoekerscentra en zijn voorspelling dat er in Nederland een “revolte” komt, halen volgens Spekman “de geest uit de fles”. Spekman vindt dat er “veel te nuchter gereageerd” is op Wilders’ woorden. “Ik geloof nog steeds dat Wilders niet wil dat er geweld wordt gepleegd in zijn naam. Maar die opmerking over ‘revolte’ is een heel domme, onverstandige uitspraak.”

Wilders zegt dat hij niet begrijpt dat zijn uitspraken over een ‘revolte’ tot onrust hebben geleid:

“Nee, ik kan me daar niets bij voorstellen. Want ik zeg juist: negeer de PVV niet, want als je ons niet negeert dan komt er geen revolte. [...] Het is geen chantage. Als je de grootste partij van Nederland buiten spel zet, dan zullen veel mensen daar boos om worden en dat begrijp ik ontzettend goed.”

Eerder dinsdag twitterde Wilders het volgende over de uitspraken van Spekman:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Eerst ons land naar de afgrond brengen en dan zeggen dat ík een gevaar ben? #niksgeleerdvanpimfortuyn. https://t.co/XZb6DQI8OV