VVD ziet ledenaantal met 8 procent slinken

Foto ANP / Bas Czerwinski

De ledenaantallen van de gezamenlijke politieke partijen zijn in 2015 verder gedaald, met 3,2 procent naar 285.851. De daling gaat vooral ten koste van de drie traditionele partijen: VVD (8 procent), PvdA (6,3 procent) en CDA (5,5 procent). De VVD duikt met deze scherpe daling onder de 30.000 leden, even hoog als medio jaren vijftig. Sinds de eeuwwisseling verloren VVD en CDA zo’n 40 procent van hun leden, de PvdA raakte 20 procent kwijt. Het CDA blijft de grootste, met 50.000 leden. Dat meldt het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen dinsdag.

Ouderenpartij 50Plus verloor procentueel de meeste leden: 20 procent vertrok in 2015. In 2014 verloor de jonge partij ook al veel leden. De afgesplitste partijen VNL en die van Norbert Klein hebben respectievelijk 1.150 en 287 leden. Het door PvdA-afsplitsers opgerichte Denk heeft geen ledenaantallen gerapporteerd. Van de PVV kan niemand anders dan Geert Wilders lid worden.

Traditioneel verliezen partijen leden in jaren dat er geen Tweede Kamerverkiezingen zijn. De Provinciale Statenverkiezingen en, indirect, de Eerste Kamer hebben geen positief effect. Nog maar 2,2 procent van de kiesgerechtigden is lid van een partij.

De SP verloor 2,3 procent. ChristenUnie (0,5), GroenLinks (0,1) en SGP (0,2) verloren licht. D66 (0,6) en de Partij voor de Dieren (0,9) zagen juist een kleine groei.