VS, Japan en Zuid-Korea: sancties tegen Noord-Korea

Zondag testte Noord-Korea, vermoedelijk, een raket. Dat baart de landen grote zorgen.

In Noord-Korea wordt de raketlancering op 8 februari gevierd.
In Noord-Korea wordt de raketlancering op 8 februari gevierd. Foto AFP

De Verenigde Naties moeten “sterke en effectieve” sancties ondernemen tegen Noord-Korea. De hoogste regeringsleiders van de VS, Japan en Zuid-Korea hebben dinsdagmorgen afgesproken in onderlinge gesprekken dat ze alles gaan proberen de Veiligheidsraad daartoe te bewegen, meldt perbureau Reuters.

Wat de precieze inhoud van de sancties moet worden, is onbekend. Volgens een Amerikaanse militaire bron tegenover Reuters zou het onder meer gaan om sterkere restricties op internationaal bankverkeer met Noord-Korea.

Satelliet of ballistische raket?

De oproep om sancties komt na wat Noord-Korea claimt dat zondag een satellietlancering was, maar het Westen vermoedt een rakettest. De geteste raket heeft volgens Zuid-Korea een reikwijdte van 5.500 kilometer. Gecombineerd met een kernproef - de vierde inmiddels - die Noord-Korea in januari hield, reden genoeg voor angst bij Zuid-Korea en haar bondgenoten.

De Veiligheidsraad van de VN veroordeelde de raketlancering van Noord-Korea zondag. Maar het is onwaarschijnlijk dat alle door de VS voorgestelde sancties door de raad heen komen. China, een bondgenoot van Noord-Korea, heeft in het verleden vaak z’n vetorecht gebruikt om maatregelen tegen te houden. Daarbij komt dat economische sancties China ook kunnen treffen. Het land is een van de grootste handelspartners van Noord-Korea.

Raketafweersysteem

Maandag werd bekend dat de VS Zuid-Korea willen helpen met het plaatsen van een afweersysteem, bedoeld om Noord-Koreaanse raketten tegen te houden. Het Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) systeem moet “zo snel mogelijk” in Zuid-Korea worden neergezet, aldus een woordvoerder van het Pentagon.

China ziet ook dat niet zitten, omdat het het systeem als bedreiging voor zichzelf ziet. Volgens de Pentagon-woordvoerder hoeft China zich geen zorgen te maken: “Het is een verdedigingssysteem tegen de Noord-Koreaanse dreiging.” In de komende dagen moeten gesprekken tussen Zuid-Korea en de VS duidelijk maken wanneer het THAAD-systeem operationeel wordt.