Vier jaar geëist tegen dealer die witte heroïne verkocht

Filip S. wordt beschuldigd van drugshandel en poging tot doodslag op drie Deense toeristen. Voor moord was niet genoeg bewijs.

Matrixborden met waarschuwende teksten als onderdeel van de campagne in Amsterdam in het voorjaar van 2015.
Matrixborden met waarschuwende teksten als onderdeel van de campagne in Amsterdam in het voorjaar van 2015. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

In de zaak tegen Filip S., de man die in 2014 en 2015 mogelijk toeristen witte heroïne verkocht als cocaïne, is vier jaar cel geëist. Drie Britse toeristen kwamen om na het snuiven van de harddrugs, twintig toeristen raakten onwel.

S. werd verdacht van moord of doodslag op de drie overleden toeristen, en poging tot moord of doodslag op twaalf anderen. Het Openbaar Ministerie vroeg vrijspraak voor moord op de drie Britten, wegens gebrek aan bewijs. Wel wordt S. naast drugshandel ook de poging tot doodslag ten laste gelegd op drie Deense toeristen.

De drie Britse slachtoffers overleden nadat ze in het najaar van 2014 de heroïne hadden gesnoven, terwijl de harddrug eigenlijk ingespoten dient te worden. Zeventien anderen belandden in het ziekenhuis. Nadat in februari de drie Deense toeristen onwel waren geworden, startte de gemeente Amsterdam een grootschalige campagne om mensen te waarschuwen voor witte heroïne. Pas in april meldde de 42-jarige S. zich bij de politie, nadat hij zichzelf had herkend op tv-beelden.

NRC-redacteur Elsje Jorritsma is bij de rechtszaak aanwezig:

Het gevaarlijke van de verwisseling van de drugs is dat je van cocaïne actief wordt, van heroïne juist rustig. Als je te veel heroïne snuift, gaat je hart langzamer kloppen en kan je ademhaling stoppen. Dat de witte heroïne werd verkocht voor cocaïne is uitzonderlijk omdat de straatprijs van witte heroïne veel hoger is dan die van cocaïne. Het zou dus heel goed kunnen dat de dealer niet wist wat voor drug hij verkocht.