Graphics

Vergeet aandelen, beleg in whisky

Foto ANP

Zeldzame whiskyflessen waren afgelopen jaar een betere investering dan wijn en goud. De belangrijkste graadmeter voor Schotse whisky, de Rare Whisky Apex 1000, steeg 14 procent. Whisky versloeg ook de belangrijkste beursindices. De AEX leverde bijvoorbeeld een bescheiden rendement van 3,82 procent op.

Beleggen in whisky is booming. De vraag bij verzamelaars stijgt en in opkomende landen als China, Rusland en India is het een teken van stijl om in de betere flessen te beleggen. De afgelopen jaren zijn verschillende online platforms gelanceerd die de handel faciliteren. Ook het Nederlandse bedrijf Scotch Whisky International (SWI) is speciaal opgericht voor de whiskybelegger en heeft in een kluis in Sassenheim 53.000 flessen Schotse whisky opgeslagen.

Je moet als whiskybelegger wel weten wat je doet, waarschuwt consultancyfirma Whisky 101: de 100 slechtst presterende flessen daalden in vijf jaar tijd 68 procent in waarde. Flessen uit de jaren twintig leveren het meest op, maar zijn zo zeldzaam dat ze zelden worden verkocht: