De curatoren van V&D staan nu buitenspel

De eigenaren van V&D-panden beslissen over het lot van het warenhuis. Zij wegen nu hun opties.

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen
Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Wie bepaalt wat er gebeurt met het failliete V&D? Normaal gesproken zijn de curatoren de baas over een failliet bedrijf, maar bij het faillissement van V&D is de machtsverhouding heel anders. De verhuurders van de 62 winkelpanden van V&D bepalen aan wie ze de warenhuizen verhuren – en daarmee beslissen ze over de toekomst van de warenhuisketen.

Alle vestigingen van V&D in Nederland:

Aan wie ze hun panden beschikbaar stellen, weten ze zelf ook nog niet. Ze wegen nu hun opties. De eerste mogelijkheid is hun panden te verhuren aan de Nederlandse ondernemer Roland Kahn, onder meer eigenaar van winkelketen CoolCat. Hij wil V&D overnemen, zo werd afgelopen weekend bekend. Maar de verhuurders kunnen ook kiezen voor warenhuisketen Hudson’s Bay Company uit Canada. Die wil ook graag een aantal aantrekkelijke V&D-locaties huren.

De tijd dringt. De V&D-warenhuizen zijn nu nog open, de salarissen van het personeel worden sinds het faillissement op Oudejaarsdag betaald door uitkeringsinstantie UWV. Maar vanaf volgende week dinsdag is dat afgelopen. Bovendien raken de winkels steeds leger. Deze week moet er een deal komen.

V&D had veel verschillende eigenaren voordat het failliet ging​:

De eindstrijd wordt gevoerd door een wirwar van partijen met grote – soms tegengestelde – belangen. Dit zijn de belangrijkste partijen:

1. De curatoren

Sinds het faillissement van V&D zijn twee curatoren, Kees van de Meent en Hanneke de Coninck-Smolders, op zoek naar een koper. Zij dienen het belang van de schuldeisers en proberen dus zo veel mogelijk geld op te halen. Ook houden ze rekening met het behoud van werkgelegenheid (V&D had 10.000 werknemers). La Place, het horecaonderdeel, is al verkocht aan supermarktketen Jumbo. Over de warenhuizen zijn de curatoren exclusief in gesprek met ondernemer Roland Kahn.

Een deal met hem heeft hun voorkeur, want dat is volgens hen het beste voor zowel schuldeisers als werknemers. Maar voor het slagen van deze koop zijn ze wel afhankelijk van de verhuurders, schreven ze zelf in hun verklaring. Ze hebben „de hoop” dat het gaat lukken, maar zeker is dat absoluut niet.

2. Hudson’s Bay Company

Het Canadese Hudson’s Bay Company (5,3 miljard euro omzet in 2014) heeft zijn zinnen gezet op een onbekend aantal V&D-panden, veelal in grote steden. Kort na het faillissement heeft het bedrijf zich gemeld bij de curatoren, maar óók bij de verhuurders van de panden. Met de curatoren was Hudson’s Bay vrij snel uitgepraat, want in het voortzetten van V&D is het bedrijf niet geïnteresseerd. Het wil een eigen winkelformule naar Nederland halen. Als Hudson’s Bay de panden mag huren, is het plan die eerst voor een langere periode te sluiten en grondig te verbouwen. Om hoeveel locaties het gaat, is onbekend – betrokkenen noemen aantallen variërend van tien tot dertig. Wel is duidelijk dat de werknemers van de V&D-warenhuizen in principe hun baan verliezen.

Hudson’s Bay breidt snel uit in Europa. Vorig jaar nog heeft het bedrijf de Duitse warenhuisketen Kaufhof (172 winkels) en het Belgische Galeria Inno (16 winkels) overgenomen. In Noord-Amerika heeft Hudson’s Bay volgens het laatste jaarverslag 322 winkels.

3. Roland Kahn

De eigenaar van CoolCat, MS Mode, America Today en lingeriemerk Sapph, met een gezamenlijke omzet van circa 500 miljoen euro, wil graag „zonder onderbreking” met „een groot deel” van de 62 V&D-warenhuizen doorstarten.

CoolCat-eigenaar Roland Kahn. Foto ANP /

Robin van Lonkhuijsen

Ingewijden zeggen dat Roland Kahn met 30 à 45 warenhuizen de door V&D ingeslagen koers wil voortzetten. In zijn plannen zou het huidige management ook aanblijven.

Met de curatoren is Kahn er al min of meer uit, maar de verhuurders kunnen zijn uitbreidingsplannen nog lelijk blokkeren. Kahn en Hudson’s Bay zitten achter dezelfde mooie locaties aan. Als de verhuurders die gunnen aan Hudson’s Bay, is een doorstart van V&D voor Kahn waarschijnlijk niet meer zo interessant.

4. De verhuurders

Ze hebben een hoop met V&D te stellen gehad, maar nu breken er eindelijk betere tijden voor ze aan. Tenminste, voor de verhuurders van de goede locaties. Die kunnen kiezen uit twee nieuwe huurders, en hebben dus een goede onderhandelingspositie. De grote verhuurders hebben zowel Hudson’s Bay Company als Roland Kahn een voorstel gedaan.

Aan beide partijen kleven risico’s. Kahn wil door met V&D, een formule die zich niet als succesvol bewezen heeft. Waarom zou het nu wel lukken? Voor de lange termijn kan een sterke nieuwe winkelformule een betere optie zijn. Maar Hudson’s Bay is een onbekende partij die de boel bovendien eerst wil verbouwen. Dat brengt ook onzekerheid met zich mee.

5. Jumbo

Als koper van V&D’s horecaformule La Place zit ook Jumbo aan de onderhandelingstafel. Jumbo heeft héél La Place heeft overgenomen: de 60 zelfstandige filialen, maar ook de 60 vestigingen in V&D-warenhuizen, mits die open blijven.

Lees ook: Een familie die altijd wil winnen

Het supermarktconcern heeft er dus groot belang bij dat zo veel mogelijk warenhuizen – met aantrekkelijke La Place-restaurants, uitkijkend over de binnensteden – openblijven. Aangezien Roland Kahn La Place wil handhaven én meer V&D-vestigingen wil openhouden, heeft de familie Van Eerd, oprichter en eigenaar van Jumbo, een kant gekozen: zij zit in kamp-Kahn.