Spekman: Wilders brengt democratie in gevaar

Er wordt „veel te nuchter” gereageerd op uitspraken van Wilders, vindt Hans Spekman.

Partij van de Arbeid-voorzitter Hans Spekman
Partij van de Arbeid-voorzitter Hans Spekman Foto BART MAAT / ANP

Het optreden van Geert Wilders brengt democratie en rechtsstaat in gevaar. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman dinsdag in een interview met NRC. Wilders’ oproep om "in verzet" te komen tegen asielzoekerscentra en zijn voorspelling dat er in Nederland een "revolte" komt, halen volgens Spekman "de geest uit de fles".

Op een bijeenkomst in Milaan zei Wilders anderhalve week geleden: "Als ik straks de grootste ben en andere politici willen niet met mij samenwerken, dan zullen de mensen dat niet accepteren. Dan komt er een revolte." 

Spekman vindt dat er "veel te nuchter gereageerd" is op Wilders’ woorden. "Ik geloof nog steeds dat Wilders niet wil dat er geweld wordt gepleegd in zijn naam. Maar die opmerking over ‘revolte’ is een heel domme, onverstandige uitspraak." Spekman wil dat Wilders zijn woorden terugneemt. "De geest moet terug in de fles, en daar heeft Wilders een rol in."

In het interview uit Spekman zijn zorgen over de vele incidenten bij inspraakavonden over asielzoekerscentra. "Er worden milities opgericht in het land om samen, in hetzelfde outfit, op vergaderingen te voorkomen dat mensen kunnen spreken. Dat is levensgevaarlijk." Hij zegt veel raadsleden en wethouders te spreken die worden bedreigd. "Dat raakt de democratische besluitvorming."  

De fractievoorzitters willen nu niet reageren op de kritiek van Spekman. ,,Ik laat het bij de PvdA-voorzitter”, zegt Buma. Ook GroenLinks, VVD en D66 hebben ,,geen behoefte” aan een reactie – waarmee ze de woorden van Spekman mogelijk vooral extra aandacht zouden geven. Pechtold feliciteerde de PvdA vanochtend op Twitter wel met de zeventigste verjaardag van de partij en zweeg over Spekman.

Wilders zelf reageerde in een tweet met de hashtag ‘niksgeleerdvanpimfortuyn’ 

Spekman keert zich ook tegen een quotum voor asielzoekers, een van de noodscenario’s die op dit moment in het kabinet besproken wordt. "Een quotum is fout. Je kunt niet tegen mensen die vluchten voor oorlog en geweld zeggen: jij ineens niet. Dan zit er een kind bij met leukemie. Dat zijn allemaal maatregelen voor de schijn." Het idee van een ‘mini-Schengen’, geopperd door minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) noemt Spekman "een doodlopende weg".

Dinsdag viert de PvdA haar zeventigste verjaardag. In een jubileumboek roept oud-senator Joop van den Berg de partijtop op de samenwerking met de VVD snel te beëindigen. Spekman wil daar niet in meegaan: "Dat zou idioot zijn: breken met de VVD omdat wíj het lastig hebben. Daar is de sociaal-democratie toch niet voor opgericht?"