Buurtzorg wil TSN deels overnemen

Zorgorganisatie Buurtzorg Nederland wil 7.500 werknemers van het noodlijdende TSN Thuiszorg overnemen, zeker driekwart van het totaal. Dat heeft directeur Jos de Blok van Buurtzorg maandag bevestigd. De ruim driehonderd gemeenten waarin TSN actief is, hebben twee weken de tijd om op het overnamevoorstel te reageren.

TSN, dat ongeveer 40.000 cliënten heeft, zit al langere tijd in financiële problemen. Eind november kreeg de zorgorganisatie uitstel van betaling. Buurtzorg wil de zorg van TSN overnemen in gemeenten die meer dan 21 euro per uur willen betalen. TSN had eerder al geklaagd dat gemeenten te weinig betalen voor het werk dat de thuiszorgwerknemers doen. Daardoor zou het bedrijf er geld op toeleggen.

Het is niet bekend wat de plannen betekenen voor het kwart van het personeel en de cliënten die Buurtzorg niet overneemt. Het is ook nog niet duidelijk wat er gebeurt met TSN zodra de overname is afgerond.

TSN steunt het overnamevoorstel. Ook staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) is positief. Maar de brancheverenigingen BTN en ActiZ waarschuwen voor illegale staatssteun. Buurtzorg zegt vijf miljoen innovatiesubsidie nodig te hebben. (ANP)