‘Iraaks regeringsleger herovert Ramadi volledig op IS’

De afgelopen maand vocht het leger een stadguerilla uit met strijders van Islamitische Staat.

Een militair van het Iraakse regeringsleger viert de overwinning op IS in Ramadi.
Een militair van het Iraakse regeringsleger viert de overwinning op IS in Ramadi. Foto: Moadh Al-Dulaimi / AFP

Het Iraakse regeringsleger heeft de stad Ramadi in Irak volledig heroverd op terreurgroep Islamitische Staat. Dat melden Iraakse veiligheidstroepen en de door de Verenigde Staten geleide coalitie dinsdag volgens persbureau AP.

Iraakse autoriteiten maakten eind vorig jaar al bekend de stad in zijn geheel te hebben heroverd, maar dat bleek niet helemaal te kloppen. IS vocht de afgelopen weken een stadsguerilla uit met het regeringsleger in de buitenwijken van de stad. Ook daar is IS nu volgens de genoemde bronnen verdreven.

De gouverneur van de sunnitische provincie Anbar, waarvan Ramadi de hoofdstad is, prees de Iraakse veiligheidstroepen en de coalitie voor het “compleet bevrijden van Ramadi”, maar wees ook op de resterende veiligheidsproblemen en humanitaire issues.

Ook de Amerikaanse kolonel Steve Warren bevestigde de inname van de gehele stad en ook hij wees op de gevaren van nog aanwezige explosieven. Dit maakt het voor inwoners van de stad moeilijker om terug te keren. De kolonel liet verder weten nieuwe aanvallen van IS op de stad niet uit te sluiten.

Strategische ligging

De herovering van Ramadi is strategisch erg belangrijk: de stad ligt zo’n honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad en is de hoofdstad van de grootste provincie van Irak. Het gebied grenst aan Syrië, Jordanië en Saoedi-Arabië.