GroenLinks wil ook dit jaar veel vluchtelingen opvangen

GroenLinks-leider Jesse Klaver in de Tweede Kamer.
GroenLinks-leider Jesse Klaver in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Het moet voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden gemakkelijker worden om naar Europa te komen, niet lastiger. “Zolang mensen in doodsnood zijn heeft het geen zin om muren te bouwen.”

Dat betoogde GroenLinks-leider Jesse Klaver dinsdagavond in een speech op een openbare partijbijeenkomst in Utrecht. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de PvdA wil Klaver geen maximum stellen. Hij wil “realistisch” zijn over de verwachting dat er komend jaar niet minder migranten zullen komen.

Een tegengeluid

GroenLinks wil dat de 460.000 erkende vluchtelingen die in kampen in het Midden-Oosten door de VN zijn geselecteerd om elders opgevangen te worden, snel in Europa terecht kunnen. Zij krijgen hier dan direct een verblijfsvergunning en huisvesting. Voor heel 2016 zou Europa moeten rekenen op de komst van een miljoen migranten, evenveel als vorig jaar.

“We moeten op grote schaal werk maken van legale routes”, zei Klaver. Daarmee hoopt hij smokkelaars de pas af te snijden, die migranten massaal op gammele bootjes op de Middellandse Zee zetten.

Europa en andere Westerse landen moeten VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meer helpen bij de opvang in landen rond Syrië. Ter plekke kan al onderscheid worden gemaakt tussen werkelijke vluchtelingen en economische migranten. “Alleen op deze manier krijgen we controle over wie hier komen en hoe ze hier komen.”

De fractievoorzitter van GroenLinks zegt met zijn oproep een tegengeluid te willen laten klinken. Waar een half jaar geleden iedereen nog diep geraakt was door het beeld van de verdronken Syrische peuter Aylan, heeft de focus in het debat zich verplaatst naar onze eigen problemen met de opvang. “Het gaat om minder, minder, minder vluchtelingen.”

‘Dit vraagt om veel geld’

Klaver realiseert zich dat zijn oproep om de bestaande UNHCR-programma’s voor ‘hervestiging’ van vluchtelingen zo snel mogelijk uit te breiden kostbaar is. “Dit vraagt om veel geld, om grote investeringen in capaciteit, om internationale samenwerking, ook met landen als de Verenigde Staten, Canada, Australië en landen uit de regio zoals de golfstaten.”

Maar hij denkt dat dat door de welvarende landen kan worden opgebracht, zonder dat dat ten koste gaat van de verzorgingsstaat in de Westerse wereld, zoals critici van open grenzen vrezen. Natuurlijk is er voldoende geld, zegt Klaver in een toelichting: het is een kwestie van prioriteiten stellen. “Als je het lot van Aylan wil voorkomen, dat zul je daar een prijs voor moeten betalen.”

Lees het volledige betoog van Jesse Klaver: Ik zeg u: dit kunnen wij aan